Frygt for fremtidens forskning i Søren Kierkegaard

Søren Kierkegaard.  Statue af Søren Kierkegaard og hans gravsted. 
Statuen står i Det Kongelige ...

Flere iagttagere peger på, at forskningen i Søren Kierkegaard har fået forringede muligheder efter de seneste nedskæringer på Københavns Universitet, der også ramte bemandingen på Søren Kierkegaard Forskningscenteret. Foto: Niels Hougaard/Polfoto

Jeg synes bagsiden ved centret er, at man her har monopoliseret en bestemt måde at læse Kierkegaard på, som har haft mere fokus på æstetik end på kristendom.
Anders Thyrring Andersen, Kierkegaard-forsker

Det er en katastrofe, at Søren Kierkegaard Forskningscenteret næsten ikke har nogen fastansatte længere, lyder det fra flere iagttagere efter nye nedskæringer. Den bedste Kierkegaard-forskning bør ikke finde sted i udlandet, påpeger Joakim Garff, der netop er tiltrådt som centerleder

Nævn en dansk filosof. Som også er verdenskendt. Og oversat til alverdens sprog, herunder både japansk og hebraisk. Mon ikke, det kun er Søren Aabye Kierkegaards navn, der dukker op. En enestående figur, som i den grad har sat Danmark på verdenskortet. På linje med H.C. Andersen. Derfor blev der da også i 1994 oprettet det særlige Søren Kierkegaard Forskningscenteret (SKC), som netop har tiltrukket mange både danske og udenlandske forskere og studerende lige siden.

Men efter den seneste fyringsrunde på Københavns Universitet er der kun halvanden fastansat medarbejder tilbage på SKC, der hører til under Det Teologiske Fakultet. Og det får nu en række iagttagere til at bruge ord som ”katastrofalt” og ”kortsigtet”, fordi de frygter for fremtidens muligheder for forskningen i en af landets største og internationalt mest kendte tænkere.

Siden årsskiftet har Joakim Garff været centerleder for forskningscenteret, hvor han afløser Arne Grøn på posten. Men det er et noget reduceret center, Joakim Garff overtager ledelsen af. Centeret var ellers engang det store flagskib herhjemme i forhold til forskningen i den danske tænker fra guldalderens

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.