Frygt for mobiltelefon-stråling er svær at aflive

Nye retningslinjer fra de californiske sundhedsmyndigheder om fornuftig brug af mobiltelefon udlægges som et faresignal. Men ifølge danske eksperter er forskningen tæt på at kunne udelukke, at mobiltelefoni skulle være forbundet med en øget kræftrisiko af betydning

Ifølge danske eksperter er det langtfra bevist, at der skulle være nogen som helst risiko forbundet med strålingen ved mobiltelefoni. Faktisk nærmer vi os tværtimod det punkt, hvor forskerne kan slå fast, at der ikke er noget at være bange for, vurderer Christoffer Johansen, professor og overlæge ved Rigshospitalet og Center for Kræftforskning under Kræftens Bekæmpelse.
Ifølge danske eksperter er det langtfra bevist, at der skulle være nogen som helst risiko forbundet med strålingen ved mobiltelefoni. Faktisk nærmer vi os tværtimod det punkt, hvor forskerne kan slå fast, at der ikke er noget at være bange for, vurderer Christoffer Johansen, professor og overlæge ved Rigshospitalet og Center for Kræftforskning under Kræftens Bekæmpelse. Foto: Nima Stock/modelfoto.

Med jævne mellemrum optræder der i såvel danske som udenlandske medier nyheder om sundhedsfare ved stråling fra mobiltelefoner.

Tidligere i år lykkedes det tilmed en italiensk mand, 57-årige Roberto Romeo fra byen Ivrea, at få en dommers medhold til hans påstand om, at hans arbejdsgiver ved at pålægge ham adskillige timers dagligt arbejde med en mobiltelefon ved øret var ansvarlig for den hjernesvulst, Romeo havde pådraget sig.

Men ifølge danske eksperter er det langtfra bevist, at der skulle være nogen som helst risiko forbundet med strålingen ved mobiltelefoni. Faktisk nærmer vi os tværtimod det punkt, hvor forskerne kan slå fast, at der ikke er noget at være bange for, vurderer Christoffer Johansen, professor og overlæge ved Rigshospitalet og Center for Kræftforskning under Kræftens Bekæmpelse.

”Hvis man skal vurdere en sådan risiko ordentligt, er man nødt til at gøre det over lang tid. Nu har vi haft mobiltelefoner i 25 år, og vi er måske nødt til at vente 20 år endnu. Men ud fra data om 24 millioner mennesker fra de samlede nordiske cancerregistre, som er de bedste i hele verden, kan vi konstatere, at der er intet, der indikerer, at de grupper, som har anvendt mobiltelefoner mest, har en øget risiko,” siger han.

I mandags offentliggjorde det amerikanske nyhedsmagasin Time Magazine en artikel med overskriften ”Mobiltelefon-strålig kan være farlig, advarer californiske sundhedsmyndigheder”.

Anledningen var, at Californien netop har udsendt nye retningslinjer med råd til borgerne om at mindske mængden af såkaldt RF-stråling fra mobiltelefoner og nævner, at strålingen kan øge risikoen for kræft, give forringet sædkvalitet og hovedpine.

Det fremgår af artiklen, at det ikke er sikker viden, men sammenholdt med, at 95 procent af amerikanerne ejer en mobiltelefon, og at børn i gennemsnit er 10 år, når de får deres første mobiltelefon, er der lagt op til bekymring på den opvoksende generations vegne.

Men ifølge Christoffer Johansen svarer de californiske råd om fornuftig adfærd og mulig sundhedsrisiko til, hvad verdenssundhedsorganisationen WHO og Sundhedsstyrelsen har kommunikeret i mange år: Der er ingen bevist øget risiko, men området følges opmærksomt. Når myndigheder skriver, at der kan være en sammenhæng, er det en lavere risikovurdering end for eksempel for tobaksrygning, hvor der ifølge WHO er en sammenhæng mellem adfærd og sygdom.

Gert Frølund Pedersen er professor ved institut for elektroniske systemer på Aalborg Universitet og specialist i stråling fra mobiltelefoner. Han mener, at frygten er præget af uvidenhed om det rent tekniske.

Mobiltelefonpåvirkning måles i den såkaldte SAR-værdi, specific absorption rate, som er den mængde watt pr. kilo, kroppen påvirkes med. Holder man en telefon med en høj SAR-værdi til øret, påvirkes kroppen med lidt under den tilladte grænseværdi på 2 watt pr. kilo. Hvis den fjernes blot nogle få centimeter, falder påvirkningen markant. Derfor er det klogt at have telefonen i tasken frem for i lommen og at bruge hovedtelefoner.

”Bruger man hovedtelefoner, er påvirkningen mellem 10 og 100 gange mindre, end hvis man holder telefonen op til øret. Betyder det så, at man risikerer at blive syg, hvis man taler i timevis dagligt med telefonen til øret? Det er der ingen, der ved. Men endnu er der ikke lavet god forskning, der bekræfter det. De undersøgelser, der jævnligt dukker op i pressen, er halvfærdige studier, der udlægges til at vise mere, end der er belæg for,” siger professoren, som tilføjer, at han til gengæld er overbevist om, at der er mennesker, som er blevet syge på grund af frygt for mobilstråling.

Men det er frygtens psykologiske virkning og ikke strålerne i sig selv, der er årsag.

Gert Frølund Pedersen understreger, at strålerne i tilstrækkeligt store mængder udgør en risiko, idet de svarer til strålerne fra en mikrobølgeovn. Men hvor mikrobølgeovnen måske har en ydelse på 1000 watt, har telefonen typisk kun 0,2 watt. Rådene om at undgå at være for tæt på apparatet skal derfor ikke ses som en advarsel om stor fare, men et tip om, hvordan man er på den helt sikre side:

”Man kan undgå strålerne helt ved at bære en metalhjelm, når man taler i telefon, men det vil de færreste finde hensigtsmæssigt.”