Frygt for at Rigsarkivet rammes hårdt af spareplan

Kulturminister Mette Bock (LA) skal på et samråd i Folketinget i dag redegøre for konsekvenserne af regeringens besparelser på Rigsarkivet. Kritikere mener, at nedskæringerne vil betyde et tab af viden

Besparelserne på Rigsarkivet blev allerede annonceret i september i forbindelse med regeringens udspil til finanslov. Men Rigsarkivets fremtid har været særligt omdiskuteret på det seneste, efter det i begyndelsen af februar kom frem, at Folketinget er interesseret i at overtage Rigsarkivets nuværende lokaler på Slotsholmen.
Besparelserne på Rigsarkivet blev allerede annonceret i september i forbindelse med regeringens udspil til finanslov. Men Rigsarkivets fremtid har været særligt omdiskuteret på det seneste, efter det i begyndelsen af februar kom frem, at Folketinget er interesseret i at overtage Rigsarkivets nuværende lokaler på Slotsholmen. Foto: jens Dresling/Polfoto.

22,5 millioner kroner. Så meget skal Rigsarkivet spare i løbet af de næste fire år. Det fremgår af den aftale om finansloven for 2017, som regeringen indgik i november med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

Besparelserne har efterfølgende medført kritik fra flere sider.

Og kritikken har nu fået Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, til at kalde kulturminister Mette Bock (LA) i samråd. Her vil han i dag bede ministeren redegøre for konsekvenserne af regeringens nedskæringer på på Rigsarkivet.

Ifølge Mogens Jensen er det tydeligt, at regeringens besparelser vil få store konsekvenser for Rigsarkivet.

”Det har tvunget rigsarkivaren til at gennemføre besparelser, som helt åbenlyst går ud over brugerne af arkivalierne på Rigsarkivet. Og det rammer både professionelle historikere og rigtigt mange studerende. Ikke mindst brugerne i yderområder. Og det, mener jeg, er stærkt problematisk,” siger Mogens Jensen.

Kulturordfører for SF, Jakob Mark, deltager også i samrådet i dag. Han er bange for, at nedskæringerne vil medføre et betydeligt tab af ekspertviden, når medarbejdere risikerer at blive afskediget.

”Jeg går ind til samrådet med det spørgsmål, at når man laver besparelser på steder, hvor man sidder med mennesker, der har en bestemt viden, hvordan kan man så sikre, at den viden ikke går tabt i fremtiden? De nedskæringer, der er på Rigsarkivet og andre offentlige institutioner, påvirker noget, der er rigtig værdifuldt i samfundet. Det er en arbejdskraft og eksperter, der sidder med stor viden, som risikerer at skulle afskediges. Det har helt konkrete og meget tydelige konsekvenser, når man laver den slags nedskæringer,” siger han.

Besparelserne på Rigsarkivet blev allerede annonceret i september i forbindelse med regeringens udspil til finanslov. Men Rigsarkivets fremtid har været særligt omdiskuteret på det seneste, efter det i begyndelsen af februar kom frem, at Folketinget er interesseret i at overtage Rigsarkivets nuværende lokaler på Slotsholmen. Det affødte en større kritik, særligt da en aktindsigt, der blev beskrevet i Kristeligt Dagblad i sidste uge, viste stor uenighed mellem Kulturministeriet og Folketinget, om hvorvidt en udflytning af Rigsarkivet var en fælles beslutning mellem de to.

Da Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), ifølge aktindsigten ikke ønskede, at det skulle fremgå, at Folketinget havde været involveret i beslutningen, udsendte Folketinget i stedet sin egen pressemeddelelse om forløbet.

Mogens Jensen vil på samrådet i dag spørge, om kulturministeren vil anerkende, at der er et problem, og hvad hun vil gøre ved problemet. Dog vil han ikke sige, om Socialdemokratiet selv vil trække eventuelle besparelser tilbage, hvis det skulle genvinde regeringsmagten ved næste valg.

”Vi må vurdere til den tid, hvad vi kan gøre. Det er meget vanskeligt at rulle sådan nogle besparelser tilbage, når først de er implementeret.”

Det har hverken været muligt at få en kommentar fra kulturministeren eller en ordfører fra et af partierne bag finanslovsaftalen.