Efter 25.000 døde solsorte i Tyskland: Fuglevirus kan også være en trussel i Danmark

Fuglevirussen usutu har allerede gjort det af med 25.000 solsorte i Tyskland i år, og den er måske på vej til Danmark

Usutu, der stammer fra Afrika, bliver spredt gennem fuglemyg af arten culex og har bevæget sig op gennem Europa, hvor den blandt andet har kostet livet for 25.000 solsorte i Tyskland.
Usutu, der stammer fra Afrika, bliver spredt gennem fuglemyg af arten culex og har bevæget sig op gennem Europa, hvor den blandt andet har kostet livet for 25.000 solsorte i Tyskland. Foto: Ritzau Scanpix/Iris.

Hvis du ser en solsort, der virker apatisk og ikke bevæger sig, idet du nærmer dig den, kan det være, at den er smittet med fuglevirussen usutu.

Det er nemlig nogle af de symptomer, solsortene kan have, hvis de har fået usutu. Fuglene dør efter et par dage med virussen, og når en solsorts død ikke umiddelbart kan forklares ved for eksempel trafikuheld eller vinduessammenstød, er der sandsynlighed for, at de har været smittet med virussen, forklarer Knud Flensted, der er biolog hos Dansk Ornitologisk Forening. Foreningen har den seneste tid fået flere henvendelser om solsorte, der kan have haft usutu, advarer han.

”Vi har modtaget oplysninger om godt 30 fugle, der muligvis er ramt af usutu virus. Deres død er uopklaret, og vi håber, at flere vil indsende døde fugle til undersøgelse, så det kan opklares nærmere,” siger han og uddyber:

”Vi er interesserede i, at døde fugle bliver undersøgt, hvis det ikke er oplagt, at de er fløjet imod en rude eller dræbt i trafikken.”

Usutu, der stammer fra Afrika, bliver spredt gennem fuglemyg af arten culex og har bevæget sig op gennem Europa, hvor den blandt andet har kostet livet for 25.000 solsorte i Tyskland. Myggene er allerede at finde i Danmark, men spørgsmålet er, om solsorte, der er smittede, kommer til Danmark og bliver stukket af myggene, der efterfølgende fører virussen videre. Risikoen for, at solsorte i Danmark er smittede med usutu, er dog størst omkring myggesæsonen, siger Knud Flensted.

”Om vinteren er det ikke sandsynligt, at ret mange solsorte får smitten overført af stikmyg, men i løbet af foråret og især til sommer stiger sandsynligheden for, at der måske kan findes usutusmittede solsorte i Danmark” siger han.

Han understreger samtidig, at det er vigtigt at undersøge, om usutu kan være på vej til Danmark, fordi den kan reducere bestanden, og fordi virussen i sjældne tilfælde kan smitte mennesker.

”Hvis vi ser en sommer med varme som sidste år, er der risiko for, at usutu virus kommer til Danmark. Men det er normalt ikke farligt at blive smittet som menneske, medmindre dit immunforsvar er meget svagt,” siger Louise Lohse, der er seniorrådgiver hos Veterinærinstituttet på DTU. Hun uddyber:

”Vi har aldrig påvist usutu virus i Danmark, men med de klimaændringer, vi ser, hvor der i højere grad er varmt og vådt vejr, vil denne virus trives bedre, så der er en risiko for, at den bevæger sig til Danmark.”

Men selvom usutu kan give meningitislignende symptomer hos mennesker med særligt svækket immunforsvar, pointerer Louise Lohse, at der på nationalt plan findes et overvågningsberedskab, hvor undersøgelser for usutu virus indgår.

”Vi overvåger både fugle og myg nøje, så hvis virussen kommer til Danmark, vil vi finde ud af det.”