Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Fyring af Ørum ændrer ikke Kristendemokraternes politik

Foto: Marie Hald Denmark

MED AFSTEMNING Per Ørum Jørgensen blev væltet som formand for Kristendemokraterne, men partiet fortsætter samme politik som hidtil. Hvis partiet skal overleve, skal det profilere sig mere markant på værdipolitiske spørgsmål, mener valgforsker

Per Ørum Jørgensens ansigt optræder stadig på Kristendemokraternes hjemmeside, selvom han ikke længere repræsenterer partiet. I tirsdags fik den nu tidligere formand at vide, at han ikke længere havde opbakning til at fortsætte som formand for partiet. Han havde ikke været god nok til at kommunikere med sit bagland, mente den magtfulde vestjyske storkreds.

LÆS OGSÅ: Engell: Per Ørum er færdig i politik

Efter beskeden valgte Per Ørum Jørgensen selv øjeblikkeligt at forlade Kristendemokraterne.

At Per Ørum Jørgensen er blevet væltet, handler ikke om, at partiet skifter linje. Ifølge Egon Jakobsen, politisk næstformand for Kristendemokraterne og fungerende formand indtil partiets landsmøde den 22. oktober, bliver fremtiden den samme.

Vores arbejde og politik er præcis den samme. Vi har andre markante folk i partiet, som bare ikke er så kendte endnu, og som vi håber på at få bragt i stilling til at fylde den plads, der er ledig. Som Per Ørum Jørgensen sagde, er vi partiet, der ikke vil dø, siger Egon Jakobsen, der ikke selv stiller op til formandsposten.

I øjeblikket har partiet samlet omkring halvdelen af de 20.000 underskrifter, man skal bruge for at være opstillingsberettiget til Folketinget. Egon Jakobsen tror selv, at partiet når at samle resten ind, hvis næste folketingsvalg først kommer om tre år.

Kristendemokraterne røg ud af Folketinget ved valget i 2005 og kom kun ind i 2010, fordi Per Ørum Jørgensen, der sad i Folketinget for Det Konservative Folkeparti, skiftede parti til Kristendemokraterne og dermed repræsenterede partiet i et år. Ved valget i 2011 fik partiet kun 0,8 procent af stemmerne, hvilket er 1,2 procentpoint under spærregrænsen.

Valgforsker Kasper Møller Hansen, der er professor i statskundskab ved Københavns Universitet, mener, at Kristendemokraterne skal satse på en mere markant værdipolitik, hvis de vil overleve.

Hvis Kristendemokraterne skal have en fremtid, skal de turde tage en markant holdning til for eksempel abort. Deres mærkesager er røget lidt i baggrunden under deres interne splid og tidligere formandsopgør. Førhen har de virkelig haft en mærkesag i abortdiskussionen og på andre værdipolitiske områder, men det er blevet overskygget af realpolitikken, siger Kasper Møller Hansen, der mener, at partiet skal være mere ligeglad med de klassiske politiske spørgsmål om økonomisk omfordeling.

Han konstaterer, at bare det at skaffe underskrifter til at opstille et parti er meget svært i dag.

Jeg tror, det bliver meget svært at komme i Folketinget igen. Men der er stadig et hul, for der er ikke nogen, som har stjålet deres mærkesager, siger Kasper Møller Hansen og tilføjer:

Ser man historisk på det, har de ikke en chance i dansk politik. Men man kan også se positivt på det: De har en kristen base og en organisation, som dog ikke er så stærk, som den har været. Men organisationen er der stadigvæk i forhold til et parti, der starter fra bunden som Liberal Alliance. Men de skal genopfinde sig selv.

Det er endnu uvist, hvem der stiller op til formandsposten.