Få ministre har brugbar erhvervserfaring

Færre end hver fjerde af landets ministre har en faglig baggrund, der matcher deres ministerium. Faglig erfaring er ellers en fordel, lyder det. Sludder, svarer eks-minister

Langt fra alle ministre har en baggrund inden for det område, de er ministre for
Langt fra alle ministre har en baggrund inden for det område, de er ministre for. Foto: Grafik ritzau.

Det er ikke faglig ballast, der tynger landets ministre.

Blot 5 ud af 21 ministre har en faglig baggrund, som flugter med det ministerium, de står i spidsen for, viser en gennemgang af ministrenes generalieblade. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tælles ikke med.

De fem ministre er økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), udviklingsminister Christian Friis Bach (R), klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R), social- børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF) samt finansminister Bjarne Corydon (S).

OVERBLIK:Se alle ministrenes faglige baggrund her

Det er ellers en styrke at have faglig erfaring som minister, mener udviklingsminister Christian Friis Bach. Han er ph.d. i international økonomi og har 15 års karriere bag sig som blandt andet international chef for Folkekirkens Nødhjælp og professor i udviklingsøkonomi.

Fordi jeg kom med den ballast, jeg har, kom jeg også med en række ting, jeg vidste, hvordan jeg ville lave om. Det at have en stærk faglig ballast gør, at du kan sætte dig op imod et system, som har en tendens til at være konservativt og forsigtigt.

Ifølge Rasmus Jønsson, politisk kommentator og stifter af kommunikationsfirmaet New Deals, er det klart, at jo mere ministeren ved om sit område, desto bedre er det.

LÆS OGSÅ: Der blev ikke lovet for meget i valgkampen

Peter Kurrild-Klitgaard, professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, sammenfatter det således:

I eksempelvis Finansministeriet, Økonomiministeriet og Justitsministeriet er faglig erfaring en fordel, fordi områderne er så tunge, at du ellers nemt kan havne totalt i armene på embedsmændene. Jeg har hørt om både skatte- og økonomiministre, som embedsmændene har fniset af. Som en embedsmand engang udtrykte det: Efter få sekunders snak om økonomi blev ministerens øjne spejlblanke.

LÆS OGSÅ: Dårlig erfaring med imam-uddannelse i EU-lande

Den vigtigste kvalitet hos en minister er dog, at han eller hun er en stærk politisk leder, lyder det fra Michael Ulveman, tidligere rådgiver for Anders Fogh Rasmussen (V).

Der er masser af eksempler på, at ministre har glemt deres lederrolle og i stedet har ageret som øverste embedsmand. Det mest fremtrædende eksempel er Poul Nyrup Rasmussen (S), som med sin økonomiske ekspertviden og baggrund i fagbevægelsen brugte al for meget tid på at nørde rundt i lovforslag og notater. Han mistede det politiske overblik og så ikke værdidebattens betydning. Det førte ultimativt til hans fald.

Heller ikke Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Dam Kristensen, ser en stærk faglig baggrund som afgørende for at være en god minister. Selv er han tidligere transport- social- fødevare- og landbrugsminister, og inden Christiansborg-karrieren var han landpostbud i otte år.

Hvis du skulle være ekspert på dit ministerområde, skulle du ofte være ekspert i både statsret, jura og nationaløkonomi, og det har du departementet til. Som minister skal du være god til to ting: Vide hvad du vil med ministeriet og kunne det politiske håndværk. Det er ingen uddannelse en garanti for, siger Henrik Dam Kristensen.