Færre beboere på plejehjem ramt af ensomhed

En målrettet indsats for at skabe flere aktiviteter på plejehjemmet har betydet markant færre ensomme ældre, viser ny undersøgelse fra Københavns Kommune

Den målrettede indsats overfor ensomhed blandt ældre i Københavns Kommune har virket, viser trivselsundersøgelse.
Den målrettede indsats overfor ensomhed blandt ældre i Københavns Kommune har virket, viser trivselsundersøgelse. Foto: Henrik Sørensen Denmark.

Når solen skinner, kan personalet på plejehjemmet Damsøgaard i København tage nogle af beboerne med på en cykeltur ved Damhussøen på institutionens elektriske tandemcykel.

Vi prøver at skabe en stemning af afslappet sommerhus, så vi har tid til at sidde sammen med beboerne, lave spontane kaffearrangementer og have blik for, hvad den enkelte beboer har brug for lige nu, forklarer Jytte Hansen, der er leder af Damsøgaard.

Plejehjemmets indsats for at styrke samværet og indholdet i hverdagen har reduceret ensomheden blandt de 36 beboere. Og billedet er det samme blandt de 3460 plejehjemsbeboere i Københavns Kommune.

En ny trivselsundersøgelse, der bygger på interviews blandt 1000 plejehjemsbeboere, viser, at ensomheden blandt de ældre er faldet markant. Undersøgelsen fortæller, at kun 12 procent følte sig alene i 2012, hvilket er næsten halvt så mange som i 2011, hvor 23 procent indimellem eller ofte følte sig alene.

Ifølge sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) er det lykkedes at nedbringe den tidligere ret udbredte ensomhed markant, fordi plejehjemmene i København har satset på at gøre personalet mere bevidste om at få beboerne med til spontant samvær og aktiviteter. Der er i dag også mere personale sidst på eftermiddagen og om aftenen. Samtidig er der blevet ansat flere aktivitetsmedarbejdere, ligesom beboerne i højere grad end tidligere inddrages i hverdagens praktiske gøremål.

LÆS OGSÅ: Hjælpemidler kan forebygge ensomhed hos ældre

Der har været et ændret politisk og ledelsesmæssigt fokus på, at de ældre i højere grad skal være herre over hverdagen. Vi arbejder med at gå fra passiv til aktiv hjælp, og der er et helt andet fokus på plejehjemmets hverdagsliv. Der er for eksempel tid til, at de ansatte sidder med ved bordet ved måltiderne, forklarer Ninna Thomsen, som understreger, at initiativet er holdt inden for plejehjemmenes eksisterende budgetter.

Undersøgelser viser, at hver fjerde dansker over 85 år får antidepressiv medicin, og at medicinen ofte gives på grund af ensomhed. Direktør i Ensomme Gamles Værn, Christine Swane, fremhæver, at netop ensomhed er et stort problem blandt landets plejehjemsbeboere.

Derfor er det helt oplagt, at Københavns Kommune sætter ind med en indsats, så der er flere involverende hverdagsaktiviteter blandt de ældre. Vi ved, at også plejehjemsbeboere med demens kan live op, hvis når de får lov at foretage sig noget, der er meningsfuldt for dem, siger Christine Swane.

Også Ældre Sagen roser initiativet:

Det er simpelthen så godt, at Københavns Kommune sætter fokus på ensomhed. At føle sig ensom er noget af det værste, der kan ske for et menneske. Netop fordi man mister motivet til at holde sig selv i gang. Det, at føle sig ensom, påvirker ens biologi. Det drejer sig ikke kun om humøret isoleret set, man bliver lettere syg og svækket, når man føler sig ensom. Det hænger nøje sammen, og det ved man nu fra ny forskning både fra USA og fra Sverige, siger konsulent i Ældre Sagen Margrethe Kähler.

Sekretariatschef Thune Korsager fra Aarhus Kommunes ældreforvaltning finder erfaringerne fra hovedstaden interessante.

Bekæmpelse af ensomhed er også et område, vi prioriterer højt i Aarhus. Vi vil skabe rammer for mere besjæling på plejehjemmene. Det vil sige, hvordan vi får skabt mere liv. Det gøres forskelligt på det enkelte plejehjem. Konkret vil vi for eksempel lave aftaler med børnehaverne og de omkringliggende skoler om besøg. Vi arbejder med rammerne for, at folk har lyst til at komme på plejehjemmene, og at der er plads til børnebørnene, lyder det fra Thune Korsager.