Færre kvinder anmelder voldtægt

Antallet af anmeldte voldtægter er faldet med 20 procent. Årsagen kan være, at flere kvinder undlader at gå til politiet, frygter ekspert

Færre kvinder anmelder en voldtægt, men eksperter er uenige om, hvorvidt det skyldes, at volden mod kvinder generelt er på nedadgående, eller blot flere kvinder underlader at anmelde.
Færre kvinder anmelder en voldtægt, men eksperter er uenige om, hvorvidt det skyldes, at volden mod kvinder generelt er på nedadgående, eller blot flere kvinder underlader at anmelde. Foto: Iris.

500 om året.

Sådan har statistikken for antallet af anmeldte voldtægter set ud de seneste mange år.

Men nu er kurven knækket. De seneste fire år har kun godt 400 kvinder anmeldt en voldtægt.

Det fremgår af de nyeste tal fra Danmarks Statistik, og det glæder flere eksperter, der peger på, at især unge mænd og kvinder er blevet bedre til at sætte grænser og respektere hinandens signaler.

Der er mere sex i det offentlige rum end nogensinde før for eksempel i reality-programmer, hvor deltagere har tilfældig sex for åben skærm men den udvikling har også trukket en debat om personlige grænser med sig. Man kan forestille sig, at seksualiseringen af det offentlige rum faktisk har givet mange unge anledning til at tage stilling til, hvad de egentlig selv vil være med til, siger speciallæge og tidligere retsmediciner Karin Helweg-Larsen, der har forsket i voldtægt og seksuelle overgreb.

Hun understreger, at dette gælder de såkaldte kontaktvoldtægter, hvor offer og gerningsmand kender hinanden, og hvor en flirt har udviklet sig til et overgreb. De sager vurderes at udgøre godt 60 procent af samtlige voldtægtssager.

LÆS OGSÅ: Voldtægt kan forebygges

Fra landets centre for voldtægtsofre er man imidlertid mere forsigtig med at drage entydige positive konklusioner på baggrund af faldet i anmeldelser.

Vi ved, at mange kvinder vælger ikke at anmelde, fordi de påtager sig skylden for overfaldet, eller de tror, at politiet ikke vil tage deres anmeldelse alvorligt. En forklaring på faldet kan være, at flere kvinder simpelthen undlader at gå videre med deres sag, siger leder af Center for Voldtægtsofre i Odense, Lone Hedemand.

Hun peger samtidig på, at flere undersøgelser har vist, at der findes et stort mørketal i sager om voldtægt. I 2010 anslog en rapport fra Justitsministeriet, at omkring 3000 kvinder hvert år udsættes for voldtægt, men at langt størstedelen af disse kvinder altså vælger ikke at anmelde overgrebet.

Speciallæge Karin Helweg-Larsen mener imidlertid ikke, at der er grund til at tvivle på et reelt fald.

Hun henviser til, at også mængden af vold mod kvinder generelt er for nedadgående, og at det tyder på en reel udvikling i den rigtige retning. Faldet må dog ikke betyde, at der skrues ned for forebyggelsesarbejdet, mener hun.

LÆS OGSÅ: Indiens familietradition fastholder trist voldtægtsstatistik

Det er meget vigtigt, at vi sætter ind med mere viden, information og undervisning på området. Den her udvikling viser jo med al tydelighed, at vi kan rykke ved tallene, og at vi med en større forebyggende indsats kan få tallet yderligere ned. Antallet af voldtægter er ikke en konstant størrelse. Vi kan ruste både kvinder og mænd til at blive bedre til at sætte og respektere grænser og dermed undgå langt flere af disse ulykkelige sager, der ikke bare har alvorlige konsekvenser for den krænkede part, men også for den, der krænker, siger Karin Helweg-Larsen.

Hun bakkes op af forsker ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet Marie Bruvik Heinskou, der har undersøgt kvinders anmeldte voldtægter i Danmark.

Danske mænd og kvinder er i bred forstand ligestillede seksuelt, og tallene tyder jo på, at de er blevet endnu bedre til at mestre de seksuelle spilleregler. Det ligger fint i tråd med den overvejende positive fortælling om seksualitet, hvor det er blevet stadig mere legitimt at iscenesætte sig og gøre sig til og flirte, uden at mænd af den grund ser det som et løfte om sex, siger Marie Bruvik Heinskou.