Følelsen af tryghed kan ikke gøres op i et regneark

I Jyllinge er den lokale landbetjent afskaffet. Den konservative byrådspolitiker Lars Lindskov beklager udviklingen, som han mener fører til større utryghed, flere indbrud og mere handel med stoffer

12-årige Tobias Nielsen (til venstre) og 11-årige Marcus Lundbak er kede af, at der ikke længere er en lokal landbetjent i Jyllinge. "Vi kendte politiet, og jeg fik hjælp til at finde min cykel, da den blev stjålet,” forklarer Marcus Lundbak.– Fotos: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.
12-årige Tobias Nielsen (til venstre) og 11-årige Marcus Lundbak er kede af, at der ikke længere er en lokal landbetjent i Jyllinge. "Vi kendte politiet, og jeg fik hjælp til at finde min cykel, da den blev stjålet,” forklarer Marcus Lundbak.– Fotos: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Butiksruden er blændet og mørk. Inde bag ruden er inventaret rykket ud, og lokalet er tomt og trist. Den konservative politiker Lars Lindskov fra byrådet i Roskilde peger på det nedlagte politikontor i Jyllinge Centret på Sjælland. Frem til midten af juni husede lokalet de to landbetjente Ulla Smith og Jens Friborg. Ulla og Jens var kendte skikkelser blandt de 13.000 indbyggere i Jyllinge og Gundsømagle. Ulla Smith arbejdede mest i Jyllinge, mens Jens Friborg dækkede Gundsømagle.

Ulla landbetjent var med til at arrangere fire årlige fester for byens unge og ydede i det hele taget en ihærdig indsats på skolen og i sportshallen lige over for centret.

Men i forsommeren flyttede de to betjente ind til det centrale politikontor i Roskilde, fortæller Lars Lindskov, som Kristeligt Dagblad møder i det glasoverdækkede butikscenter fra 1970erne. Her omkring pladsen med den lidt slidte flisebelægning kan Jyllinge-borgerne shoppe i Kvickly, købe tøj i Menstore, besøge borgerservice og spise højt belagt smørrebrød med fiskefilet og remoulade til 11 kroner stykket hos den lokale kinesiske restauratør.

Lars Lindskov hilser på en nydelig dame med hvidt hår, øreringe og lys cottoncoat, der er på vej ind i centret:

Hej, Birte, hvad synes du om, at landbetjenten er stoppet ?, spørger Lars Lindskov den 77-årige Birte Mørkeberg, som har travlt, fordi hun skal hjælpe en gruppe gangbesværede pensionister med at købe ind.

LÆS OGSÅ: Politiet er blevet mere usynligt i lokalsamfundet

Det er ikke godt. Landbetjentene var meget populære og meget synlige, fortæller Birte Mørkeberg.

Lars Lindskov nikker. Det seneste år har han kæmpet for at bevare en landbetjent i nærområdet, og i februar i år fik han sammen med partifællen Keld Holm foretræde for Folketingets retsudvalg, som blev præsenteret for de 1500 underskifter, der er samlet ind i et forsøg på at bevare landbetjentene i Jyllinge.

Lars Lindskov er i det hele tagetikke i tvivl om, at centraliseringen af politiet i Midt- og Vestsjællands politikreds er gået for vidt.

Følelsen af tryghed kan ikke gøres op i regneark. Det er rigtigt, at kriminaliteten er lav i Jyllinge. Men det kan jo blandt hænge sammen med, at vi har haft en landbetjent til at skabe tryghed, siger Lars Lindskov og fortsætter:

Der bor 13.000-14.000 mennesker her i området. Vi har været vant til at have et museum og et bibliotek. Nu taler man om, at biblioteket skal nedlægges, og politiet er allerede væk. Den enkelte lukning kan altid begrundes i fremskridt og forandringer, men når du ser det under et samlet hele, så ender det med, at lokalsamfundet udsultes, lyder det fra den konservative lokalpolitiker.

Han forklarer, at han sagtens kan forstå, at sygehuse skal centraliseres, fordi undersøgelser har vist, at patienter får bedre lægebehandling, når ekspertisen samles. Men når det gælder politiet, forholder det sig anderledes, mener Lars Lindskov.

Et effektivt politi kræver en lokal forankring og tillid. Og vi kan kun opbygge tillid til politiet, hvis vi møder politifolkene. Mange af os vil måske falde for fristelsen og køre lidt for stærkt, hvis vi ved, at der ikke er politi i nærheden, mener Lars Lindskov.

Han ser også en risiko for, at byens unge bliver fremmedgjorte over for ordensmagten, når de ikke kender politibetjenten personligt. Og at slutfacit derfor bliver flere tyverier og mere handel med stoffer.

Vi kommer selvfølgelig aldrig tilbage til det romantiske billede af en betjent, der leder en ælling over vejen. Men når de unge mennesker møder politiet ansigt til ansigt, så får de en anden forståelse af deres arbejde, siger Lars Lindskov og henviser til, at kommunen på et tidspunkt havde succes med et projekt, hvor en gruppe unge skulle møde de kommunalt ansatte, som samler affald sammen på gaderne.

Det gav en forståelse for, at det har en konsekvens for andre, når man bare smider affaldet. Den forståelse kan man kun opnå ved at møde andre mennesker, ikke ved at modtage en mail eller en sms. Jeg frygter, hvad der sker, når vi fjerner ildsjælene i et samfund. Vi risikerer, at lokalsamfundene falder fra hinanden.

I Jyllingehallen lige over for centret er halinspektør og socialdemokratisk byrådsmedlem i Roskilde Claus Larsen helt enig:

Der er ingen tvivl om, at Ulla landbetjent har haft stor betydning. Hun har haft fingeren på pulsen i forhold til, hvad der skete blandt de unge mennesker. For 10 år siden havde vi en rimelig hård kerne af unge. Den gruppe fik hun dæmmet op for. Men den slags forebyggende arbejde tæller ikke i statistikkerne, lyder det fra Claus Larsen.

Tilbage i Jyllingehallens herretøjsforretning er butiksindehaver Martin Lorenzen ikke helt så sikker på, at flytningen af landbetjenten vil få konsekvenser.

De tidligere landbetjente får stadig tilknytning til Jyllinge og Gundsømagle. De har bare ikke længere kontor her. Jeg tror ikke, at flytningen gør den store forskel.

På torvet foran Quickly møder vi 11-årige Marcus Lundbak og 12-årige Tobias Nielsen, der er på vej gennem centret. De to drenge kender udmærket landbetjenten og er kede af, at centrets politistation nu er nedlagt.

LÆS OGSÅ: Politikommissær: Mere effektivt at samle kræfterne

Vi kendte politiet, og jeg fik hjælp til at finde min cykel, da den blev stjålet. Den ville jeg nok ikke have fundet, hvis politiet sad i Roskilde, fortæller Marcus Lundbak.

Overordnet er Lars Lindskov ikke i tvivl om, at noget værdifuldt går tabt, når ordensmagten centraliseres. Han peger på en blomsterkumme i centret:

Det er ikke alt, der kan gøres op i kroner og øre. Hortensiaen der er plantet, fordi den er rar at se på. Sådan er det også med den menneskelige kontakt. Den gør noget godt for os.

Balletmester Nikolaj Hübbe hjælper til før prøve til sæsonens største satsning på Den Kongelige Ballet - den dystre affære "Et folkesagn".
Balletmester Nikolaj Hübbe hjælper til før prøve til sæsonens største satsning på Den Kongelige Ballet - den dystre affære "Et folkesagn". Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen
Lars Bak(th) lykønsker Mark Cavendish med etapesejren fredag
Lars Bak(th) lykønsker Mark Cavendish med etapesejren fredag Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen