Prøv avisen

Gæslinger går i gåsebørnehaver

0Selv når gæslinger er små, søger de føde, så dagplejegåsen skal bare sørge for, at de små gæslinger ikke bliver spist. Foto: .

En voksen gås kan sagtens passe op mod 25 gæslinger ad gangen, mens de andre voksne gæs er ude at søge føde

Der er gode chancer for at se fugleunger for tiden. Både svaner, gæs, ænder og rovfugle er i øjeblikket i fuldt sving med at passe deres unger, og mange mindre fugle er endda i gang med årets andet kuld.

Der er ikke nær så mange fugle at se som i trækperioderne til forår og efterår, men de fugle, der er, er der til gengæld fuld gang i, fordi de skal skaffe føde til deres unger, forklarer Mads Tanderup, der er naturvejleder i Ringkjøbing-Skjern Kommune.

Han mener, at det i øjeblikket er særlig sjovt at følge gæssene, der nærmest har indrettet børnehaver til gæslingerne, fordi en voksen gås sagtens kan passe op mod 25 gæslinger ad gangen, mens de andre voksne gæs er ude at søge føde.

Hvis man går for tæt på, kan de godt blive lidt aggressive, advarer han:

Selv når gæslinger er små, søger de føde, så dagplejegåsen skal bare sørge for, at de små gæslinger ikke bliver spist. Derfor er de voksne gæs særligt på vagt. Men gæslingerne har også travlt. For de skal nå at blive voksne og flyveklar til efteråret, så de kan flyve med deres forældre på træk. Om en måneds tid til halvanden skal de derfor kunne klare sig selv og flyve med de voksne fugle, siger Mads Tanderup og tilføjer:

Det er også lidt specielt, at gæs kan danne par gennem hele livet. De kan blive op mod 23 år med den samme mage, hvis de ikke lader livet under jagtsæsonen til efteråret, hvor mange gæs bliver skudt, siger han og tilføjer, at bestanden af grågæs er støt stigende i Danmark, så der kommer flere og flere gæs hvert år.

ohrstrom@k.dk