Gå tur i Martin A. Hansens fodspor

En ny vandrerute i anledning af Martin A. Hansens 100-års fødselsdag åbner på søndag

På Naturens Dag på søndag klokken 13 vil en ny kulturhistorisk vandrerute blive indviet. Vandreruten, som har fået navnet Gudernes Stræde efter et af Martin A. Hansens essays, går fra Mosede Fort ved Køge Bugt til Vellerup Vig ved Isefjord og er 64 kilometer lang. Her ses forfatteren i sit hjem i Lejre. --
På Naturens Dag på søndag klokken 13 vil en ny kulturhistorisk vandrerute blive indviet. Vandreruten, som har fået navnet Gudernes Stræde efter et af Martin A. Hansens essays, går fra Mosede Fort ved Køge Bugt til Vellerup Vig ved Isefjord og er 64 kilometer lang. Her ses forfatteren i sit hjem i Lejre. --. Foto: .

Det er i år 100-året for Martin A. Hansens fødselsdag, og i den anledning åbner en ny vandrerute, som har fået navnet Gudernes Stræde efter et af forfatterens essays.

Martin A. Hansen havde stor interesse for oldtidshistorie, og i 1950'erne skrev han essayet "Gudernes Stræde", som handler om netop det specielle kulturhistoriske landskab, som vandreruten går igennem.

Landskabet er karakteristisk med sine gravsteder, jernalderhøje, vådområder, moser, enge, mark og skov – alt samlet i det samme område. Martin A. Hansens essay om Gudernes Stræde er blevet levendegjort, og folk har nu rig mulighed for at følge i hans fodspor.

Ud over "Gudernes Stræde" udgav Martin A. Hansen mange romaner, hvoraf hans hovedværk, "Løgneren", fra 1949 er en af de mest læste danske romaner nogensinde.

Langs hele vandreruten er der opsat træstolper, som viser, hvor ruten går. Alle stolperne er mærket med rutens logo, som er den nordiske gud Odins hest, Sleipner, og hans ravne, Hugin og Munin. Ydermere er det meningen, at der med tiden vil blive opsat ca. 200 fortælletavler langs ruten med små stykker kulturhistorie eller information om de lokale seværdigheder og historiske punkter. Indtil videre er vandreruten ikke sammenhængende. Den består af flere lidt kortere stier, så man endnu ikke kan gå alle 64 kilometer ud i ét.

Ifølge Erling Svendsen, formand for Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Lejre, er det dog meningen, at den vil blive udbygget for så endelig med tiden at blive til én lang rute.

Det er Danmarks Naturfredningsforening, der i samarbejde med de fire lokale kommuner Greve, Solrød, Roskilde og Lejre har muliggjort etableringen af vandreruten.

– Vi har fået rigtig meget hjælp fra frivillige, og samtidig har der været stor velvilje blandt lodsejerne, hvis jord berøres af ruten, siger Jan Kiding fra Danmarks Naturfredningsforening i Greve.

Indvielsen på søndag vil klokken 13 starte med en ni kilometer lang vandretur med start fra Skibssætningen i Lejre. Martin A. Hansens søn, Hans Ole Hansen, er inviteret som dagens hovedtaler, og senere vil der ifølge arrangørerne blive holdt fest på ægte oldtidsmanér. Der vil blive serveret øl og gnaveben, og til ære for de fremmødte vil en kampscene blive fremført af et komplet jernalderrytteri.

bagsiden@kristeligt-dagblad.dk