Gamle aviser får nyt liv på internettet

Aviser fra 1600-tallet og frem er ved at blive digitaliseret, så alle kan søge elektronisk i dem. Nu åbner hjemmeside med den første million avissider

Alle med interesse i Danmarks historie får i dag en gave, når Statsbiblioteket i Aarhus gør den første million digitaliserede gamle avissider tilgængelige på internettet.

Projektet hedder Mediestream og vil frem til og med næste år digitalisere i alt 32 millioner avissider helt tilbage fra 1600-tallet.

Pengene til projektet kommer primært via finansloven, og ifølge kulturminister Marianne Jelved (R) er de givet godt ud, for aviserne er en vigtig kilde til Danmarks historie.

”Vi har længe haft mulighed for at søge på mikrofilm, når vi ville finde frem til historiske begivenheder, debatter og andet. Det bliver uendeligt meget lettere, når vi fremover kan søge på tværs af aviserne,” siger hun og fortsætter:

”Det giver helt nye muligheder for forskning og almen opdagelseslyst.”

Netop betydningen for den almindelige dansker fylder også for Statsbibliotekets områdedirektør, Tonny Skovgård Jensen.

”Projektet har et klart demokratisk islæt, for når aviserne bliver digitaliseret og dermed væsentligt nemmere tilgængelige, bliver de en kilde til historien for almindelige mennesker,” siger han.

Aviser, der er ældre end 100 år, kan søges direkte fra hjemmecomputeren, mens man på grund af mediernes ophavsret til artiklerne skal en tur på enten Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek eller Det Danske Filminstitut for at søge i yngre avissider.

”Men flere mediehuse har købt en digitaliseret kopi af deres egne aviser fra fortiden, som man kan håbe på, de vil gøre tilgængelige for mediebrugerne,” siger Tonny Skovgård Jensen.

En af dem, der glæder sig til Mediestream-projektet bliver tilgængeligt i dag, er forfatter, historiker og journalist Tom Buk-Swienty, der blandt andet har skrevet de historiske bøger bag tv-serien ”1864”.

”Det bliver et fantastisk redskab. Det svarer til at gå fra en oksekærre på en bumlet grusvej til at have fået en Porsche på en autobahn,” siger han.

”Det er lidt som at få en del af sin hukommelse tilbage. Det er jo ikke alt, der er bevaret i arkiver, og med det her ekstremt effektive redskab vil der dukke nogle personer op, som har været glemt i historien.”

”Hvad er det første, du selv skal søge efter?”

”Jeg er på sporet af Karen Blixens halvsøster, som hidtil har været ukendt. Og der er et par personer, der spiller en rolle i den sag, som jeg skal ud og søge på,” siger Buk-Swienty.

Tilbage på Statsbiblioteket i Aarhus sidder Tonny Skovgård Jensen foran 23.000 hyldemeter med gamle støvede aviser og håber, at brugerne vil tage aktivt del i digitaliseringen ved at dele de fund, de gør i aviserne.

”Det kan i virkeligheden være hvad som helst. I Australien, som har været gennem en lignende digitalisering, gik der eksempelvis sport i at finde gamle strikkeopskrifter i aviserne,” siger han.

Strikkeopskrifterne blev delt på internettet, og strikkeentusiasterne fulgte dem og lagde efterfølgende billeder ud af, hvordan de eksempelvis havde strikket en 100 år gammel bamse.

”Så der er næsten ingen grænser for, hvad det kan bruges til,” siger Tonny Skovgård Jensen.