Gemmer på sorgen, til det hele eksploderer: Masseskyderier er ofte en vred mands hævn

Langt de fleste gerningsmænd til masseskyderier er mænd. De ønsker at dræbe livsglæden og det sammenhold, de selv mangler, siger tidligere drabschef

To personer omfavner hinanden foran Field's, hvor tre personer blev skudt og dræbt søndag aften.
To personer omfavner hinanden foran Field's, hvor tre personer blev skudt og dræbt søndag aften. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.

Det var en almindelig sommersøndag i det københavnske storcenter Field's, da en 22-årig formodet gerningsmand, der er kendt i psykiatrien, affyrede de skud, der dræbte tre og sårede fire, hvoraf en person er i kritisk tilstand.

Det var også en mand, der den 25. juni foran en natklub i Oslo affyrede de skud, som dræbte to og sårede mindst 19 personer. Ligeledes var det en 27-årig mand fra Hobro, som sidste år blev idømt forvaring på ubestemt tid for at planlægge skoleskyderier. Danmarks hidtil eneste skoleskyderi i 1994 blev også begået af en 35-årig mand, som den 5. april 1994 dræbte to kvindelige studerende samt sårede to andre kvinder i en kantine på Aarhus Universitet, inden han låste sig inde på et toilet og begik selvmord.