Prøv avisen

Genbrug juletræet år efter år

En britisk juletræsproducent udlejer juletræer med rod og en klump jord i december, så det kan plantes ud igen i januar med henblik på at gavne miljø og klima. Men budskabet mødes ikke med lige stor begejstring alle steder. -- Foto: Jens Thaysen.

Hjælp miljøet og lej et juletræ. Det budskab går ikke igennem i Danmark

"Juletræet på besøg, hilser os fra eg og bøg". Sådan skrev Mogens Lorentzen tilbage i 1939. Men nu er det muligt at sende en hilsen med træet tilbage til andre af skovens træer.

For juletræet er blot på besøg – og selvsamme træ kan nu være en gæst, der som en anden teenager vokser godt til år for år – men stadig er genkendelig.

En ny trend i Storbritannien er at leje et juletræ, som bliver leveret med rod og en klump jord, så træet kan blive sendt tilbage til naturen, når pynten er taget af, og dagligdagen igen sænker sig over dagligstuen.

Foreningen af britiske juletræsproducenter anslår nemlig, at blot 60 procent af de otte millioner træer, som bliver solgt op til jul, bliver sendt til genbrug efter jul. Den statistik har fået landmanden Peter Inch til at skifte de fritgående høns ud med juletræer, som han lejer ud. Først i januar vil han indsamle træerne igen, så de kan komme tilbage i mulden og ikke ende enten i kompostbunken eller – i værste fald – i skraldespanden.

Sidste år havde Peter Inch blot 300 træer, som han lejede ud. Men efterspørgslen var så stor, at han i år har 3000, og yderligere 8000 stiklinger venter på at blive en del af den store genbrugsjul.

– Man siger, at de bedste ideer er simple, og på denne måde kan træerne blive brugt gennem hele deres liv. Folk er stadig mere opmærksomme på genbrug, hvor ting kommer fra, og hvor de ender, forklarer han til avisen The Times.

Når træerne har vokset sig for store til at komme ind i dagligstuerne, så bliver de sendt videre til landskabsgartnere.

Prisen for at leje et træ er tilmed kun to tredjedele af prisen for at købe et engangsjuletræ.

Men der er naturligvis også kritikere, som vil spolere den glade klimavenlige juleglæde.

Kritikere i Storbritannien peger nemlig på, at de miljømæssige omkostninger ved at transportere voksne levende træer over lange afstande kan overstige miljøbelastningen ved at smide dem ud efter brug.

Også juletræsproducenternes brancheforening herhjemme er forbeholden over for ideen.

Med mindre at træet helt fra begyndelsen er plantet i en potte, er sandsynligheden for, at det overlever turen ind i stuen og ud i naturen igen, meget lille, fortæller Kaj Østergaard, der er direktør i Dansk Juletræsdyrkerforening.

– Hvis det er et pottegroet juletræ, kan det overleve i mere end to tredjedele af tilfældene. Men træer, der er plantet i skovbunden, har langt sværere ved at klare omvæltningerne, siger Kaj Østergaard og tilføjer:

– Og for et populært juletræ som nordmannsgranen gælder der yderligere det, at den har lige så lange rødder, som træet er højt. Så hvis træet bare er halvanden meter højt, så skal der altså allerede graves temmelig dybt for at få det hele med, siger han.

norum@kristeligt-dagblad.dk

En britisk juletræsproducent udlejer juletræer med rod og en klump jord i december, så det kan plantes ud igen i januar med henblik på at gavne miljø og klima. Men budskabet mødes ikke med lige stor begejstring alle steder. -- Foto: colourbox.com