Genbrugsbutikker er ved at drukne i ting og klæder. Tøjet laves om til isolering

Flere humanitære organisationer må nu sige nej til at modtage genbrug. Lagrene er fyldte, fordi butikkerne er lukkede, og et stort genbrugsselskab oplever, at godt tøj omdannes til isoleringsmateriale

Hos Kirkens Korshær har de fleste genbrugsbutikker stadig mulighed for at modtage genbrugsting, mens enkelte butikker har lukket for modtagelse af tøj og ting. Billedet er fra genbrugsbutikken i Maribo og er taget inden nedlukningen. – Christian Lindgren/Ritzau Scanpix.
Hos Kirkens Korshær har de fleste genbrugsbutikker stadig mulighed for at modtage genbrugsting, mens enkelte butikker har lukket for modtagelse af tøj og ting. Billedet er fra genbrugsbutikken i Maribo og er taget inden nedlukningen. – Christian Lindgren/Ritzau Scanpix.

Danskerne donerer fortsat tøj og ting i stor stil, selvom genbrugsbutikkerne er lukkede som følge af coronarestriktionerne. Det betyder bugnende lagre i butikkerne, der flere steder er nødt til at takke nej til donationer, mens andre har måttet leje lagerhaller og skibscontainere for at udvide lagerpladsen. På en række kommunale genbrugspladser på Midtsjælland sendes godt tøj, der normalt sælges i genbrugsbutikker, nu videre til fremstilling af isolering.

I Røde Kors-butikken i Bagsværd er det 1000 kvadratmeter store lokale propfyldt med tøj og møbler, og forrige uge besluttede butikken at lukke for modtagelse af nye varer.

”Vi har simpelthen måttet bruge alle kneb for at få plads,” siger lederen af butikken, Carsten Ringive.

Som et plaster på såret forsøger butikken ligesom 60 ud af 240 Røde Kors-butikker at sælge varer online.

”Men salg på nettet udgør en lille del af det normale salg. Under nedlukningen i foråret kunne vi modtage genbrugsting og tøj, men under denne nedlukning har flere butikker måttet sige stop eller bruge alle mulige kreative løsninger for at finde lagerplads. En butik i Skive har for eksempel lejet en skibscontainer,” fortæller leder af de 240 Røde Kors-butikker Tina Donnerborg.

Hun håber, at giverne vil beholde deres brugte tøj og ting og aflevere dem, når der igen er plads.

Problemet med manglende lagerplads bekræftes af Finn Kjær, der er genbrugschef i firmaet Argo, som driver 14 kommunale genbrugspladser og tre genbrugsbutikker på Midtsjælland. Argo har aftaler med en række humanitære foreninger om afhentning af tøj og genbrugsting, men i øjeblikket er afhentningen sat i bero, fordi lagrene er fyldte.

”Det er et stort problem, at vi ikke kan komme af med tingene. Det er ærgerligt, at godt tøj, der tidligere blev solgt til genbrug, nu genanvendes til isolering,” siger Finn Kjær, som understreger, at det er flere år siden, at virksomheden har brændt brugt tøj og møbler.

Frelsens Hær modtager primært tøj via tøjcontainere, hvorefter det håndteres på centrallagre. Det betyder, at organisationen har været godt rustet til at tage sig af de store mængder tøj. Men det har en grænse, fortæller informationschef i Frelsens Hær Lars Lydholm.

”Under nedlukningen sidste år måtte vi leje ekstra lagerplads. Inden for en ganske overskuelig fremtid er vi nødt til at leje igen,” siger han.

Hos Kirkens Korshær har hovedparten af de 240 genbrugsbutikker stadig mulighed for at modtage genbrugsting, mens enkelte butikker har lukket for modtagelse af tøj og ting.

”Vores butikker er ved at være sprængfyldte med varer, men vi ved også fra sidste år, at der kommer gang i salget, når først vi åbner igen,” siger genbrugschef Dorthe Egede Hansen fra Kirkens Korshær.

I Blå Kors, som driver 55 genbrugsbutikker landet over, bugner butikkerne også af tøj, men her vil man ikke sige nej til donationer, selvom lagrene er ved at være fyldte.

Blå Kors oplevede et boost i salget af tøj efter nedlukningen i foråret 2020, og organisationen håber på, at det samme kommer til at ske, så snart butikkerne åbner igen.

”At udvide lagerkapaciteten giver måske udgifter på den korte bane – men på den lange bane håber vi på en fordel, fordi vi kan åbne nye butikker med tøj, der er helt klar til salg,” siger genbrugschef i Blå Kors Mads Christensen.