Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Gener præger vores politiske holdninger

Efter at have studeret 12.000 tvillingepar fra flere lande konkluderer forskere, at vores politiske overbevisning for en stor del er genetisk betinget. Her er det en opfordring til at stemme til det kommende kommunal- og regionsvalg, sat op på et metrohegn i København. – Foto: Christian Lindgren.

Opdragelse i barndommen, påvirkninger gennem ungdommen og uddannelse som voksen. Alt sammen former det vores politiske ståsted, men op mod 60 procent afgøres af vores gener, konkluderer nyt studie

Kommunalvalget er mindre end to uger væk, og selvom du muligvis har besluttet dig for, hvor krydset skal sættes, bør du måske overveje, hvorfor du har tænkt dig at stemme, som du gør.

For et helt nyt dansk-internationalt studie konkluderer, at 30-60 procent af vores politiske handlinger er bestemt af vores gener. Altså, hvilket parti og hvilke personer vi stemmer på, vores foretrukne ideologi, og hvor politisk engagerede vi er. Studiet er foretaget med 12.000 tvillingepar fra Danmark, Sverige, USA, Australien og Ungarn og vil blive udgivet i det internationale tidsskrift Behaviour Genetics.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Konservative får valgsmæk

Samtlige tvillingepar udfyldte spørgeskemaer, og de enæggede tvillingepar svarede langt mere ens end de tveæggede vedrørende blandt andet politisk deltagelse, fordelingspolitikker og lighed. Både tve- og enæggede tvillinger vokser generelt op i samme miljø, men da kun enæggede tvillingepar har identiske gener, kunne forskellen i svarene kun skyldes en ting, vurderede forskerne: gener.

Det overraskende er, at resultaterne var de samme på tværs af forskellige kulturer fra Ungarn til USA over Danmark og Sverige. Med 12.000 testpersoner er det her resultat det tætteste, vi kommer på at være sikre på, at biologi i den ene eller den anden forstand udvikler vores personlige ideologi, siger Robert Klemmensen, professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

Universitetet har sammen med Dansk Center for Aldringsforskning og Det Danske Tvillingeregister stået for den danske del af studiet, som på tværs af landene inkluderede tvillingepar i alderen 20-50 år. Tidligere studier har vist, at både en- og tveæggede tvillinger udsættes for samme miljø og socialisering gennem barndommen og ungdommen.

Derfor kan forskellene kun henføres til biologi, konkluderer Robert Klemmensen.

Studiet gør os klogere på, hvad der styrer menneskelig handling. Er det kun biologi? Nej, selvfølgelig ikke, men vi må se i øjnene, at mennesket ikke bare er et tomt hylster, som får hældt ting på sig fra fødslen. Mor og far bidrager altså også på andre måder end med de politiske samtaler ved spisebordet.

Undersøgelsen får opbakning fra en af verdens føren-de forskere på området, John Hibbing, professor i statskundskab ved University of Nebraska i USA.

Det er et resultat, som mange traditionelle politologer og mange i den brede befolkning har svært ved at acceptere. Folk tror jo, at deres politiske holdninger er rationelle, bevidste svar på verden omkring os. Men sandheden er tværtimod, at folk har meget dårlige fornemmelser af årsagerne til, at de gør, som de gør. Vi er påvirkede af alle mulige forudbevidste kræfter, som former os, siger han til videnskab.dk.

Derfor har det nye studie også en betydning og vægt, som man må tage seriøst, mener han.

Det peger på, at uanset om vi taler gener, udvikling tidligt i barndommen eller endda før fødslen, eller oplevelser senere i livet, så hænger folks politiske holdninger sammen med kræfter, som de slet ikke er opmærksomme på.