Genforeningsjubilæum kan give kulturboost til Sønderjylland

Det sitrer af forberedelser til fejringen af 100-året for Genforeningen i Sønderjylland i 2020

Jubilæummet for Genforeningen kan give investeringer til et område af Danmark, der ikke normalt for samme opmærksomhed. På billedet ses kong Christian X sammen med kronprins Frederik i Sønderborg i forbindelse med Genforeningen og vises her ved æresgarden
Jubilæummet for Genforeningen kan give investeringer til et område af Danmark, der ikke normalt for samme opmærksomhed. På billedet ses kong Christian X sammen med kronprins Frederik i Sønderborg i forbindelse med Genforeningen og vises her ved æresgarden. Foto: Ritzau Scanpix.

Vingerne skal sættes på Højer Mølle. Mindestedet i Skibelund Krat skal tilbage til tidligere tiders storhed. Museum Sønderjylland får et nyt undervisningssted og magasin til 80 millioner – og meget, meget mere.

Var Sønderjylland en gryde, ville den syde og boble for at blive klar til en stor servering, der skal finde sted næste år, nemlig 100-året for Genforeningen. Overalt høres tallet ”2020”, året hvor et væld af udstillinger skal op at hænge og bygninger stå færdige eller færdigrenoverede. Hertil kommer det immaterielle: musik, teaterstykker, folkefester og foredrag.

”Det, man kan konstatere, er, at der er rigtig mange, der arbejder på rigtig meget. Det er min oplevelse, at stort set alle foreninger, institutioner og kultursteder har noget på programmet til ’2020’,” siger Carsten Porskrog Rasmussen, der er dr.phil. i historie og enhedsleder for historie på Museum Sønderjylland, og som har været med til at afvikle 75-året for Genforeningen i 1995 og 1864-markeringen i 2014.

Programmet begynder officielt med et åbningsarrangement den 10. januar 2020 i København og når sit officielle højdepunkt i de historiske mærkedage 10.-12. juli i Sønderjylland, hvor Christian X red over grænsen tilbage i 1920. Programmet er endnu ikke offentliggjort i sin helhed, og mange aktører er stadig ved at søge penge fra fonde og puljer i kommunerne.

”Det, der begynder at blive tydeligt, er, at sekretariatet har valgt, at der ikke skal være et samlet narrativ for hele fejringen. Det bliver ledet af kommunerne hver især, og jeg tror det er bevidst, at man har valgt, at der ikke er én ting, der skal overskygge alt det andet. Samtidig har man valgt at koncentrere fejringen henover syv måneder, måske belært af den kritik der har været af H.C. Andersen-fejringen, hvor man mente, at luften var taget af ballonen, før jubilæet gik i gang. Det betyder så også, at alt er i en forberedende fase nu: Alle arbejder op mod en deadline, og selvom vi stadig har masser af kultur her i Sønderjylland, herunder Tønder Festival og ringriderfester, så har det da en effekt på udbuddet i den kulturhistoriske kalender 2019, at alle har næste år i sigte,” siger Carsten Porskrog Rasmussen.

Han mener, det er svært at spå om, hvad jubilæet kan betyde på den lange bane.

”De positive effekter, jeg tror mest på, er, at der laves langsigtede investeringer, som man kan have glæde af bestemte steder. Og for os ude i det, nogle kalder for Udkantsdanmark, er det at komme på landkortet engang imellem af meget stor værdi. Det er både med til at få stoltheden hos dem, der bor her til at vokse, men det skaber også et positivt indtryk i den øvrige befolkning. I en periode var den væsentligste presseomtale af Tønder på to rigtig dårlige sager, og det har selvfølgelig betydning for det image, et område får. Og det at have positive historier påvirker både den indre stolthed og synet på os, og dermed også troen på, som der er muligheder i at flytte herned. Og det, tror jeg, er større end den umiddelbare turismeeffekt ud over det enkelte år, det varer,” siger han.

Lise Lyck, der har forsket i turisme og udvikling i landområder, mener, at der er masser af potentiale i ”2020”.

”Det kan sagtens gå hen og give Sønderjylland et boost, men det kræver en strategisk plan. Det er ikke uvæsentligt, at politikere, erhvervsliv, kulturpersoner og forskere får snakket ordentligt om, hvad det er for en fortælling, man vil have ud over rampen i forbindelse med jubilæet,” siger hun.

Men hvad er den store fortælling så? Lise Lyck mener, den ligger lige til højrebenet:

”Vi kalder det en fejring, og der er jo virkelig noget at fejre. Grænselandet er et inspirerende lærestykke i grænsespørgsmål, hvis man ser på, hvordan det er løst i resten af verden. Og det bør ikke kun tiltrække sig opmærksomhed nationalt, men også internationalt.”