Genforsker: Danskhed er formet af indvandring

Genetisk og kulturelt er danskere blevet påvirket af indvandring i tusindvis af år, forklarer dansk topforsker. Det har blandt andet bragt kernefamilien, evnen til at tåle mælk og sproget til Danmark.

. Udlændinge og indvandring har i den grad været med til at forme den danske historie både kulturelt og genetisk, fortæller forsker Eske Willerslev. Billedet er fra Superkilen på Nørrebro i København.
. Udlændinge og indvandring har i den grad været med til at forme den danske historie både kulturelt og genetisk, fortæller forsker Eske Willerslev. Billedet er fra Superkilen på Nørrebro i København. Foto: Polfoto.

Debatten om danskheden raser.
 
Roden til debatten handler om følelser - hvem vi danskere historisk set er som folk. Ikke bare i de seneste par generationer, men fra tilbage inden Harald Blåtand kristnede danerne, og før de skriftlige kilder tørrer ud, og vi kun har knoglelevn og stenredskaber fra de ældste danskere.
 
Denne fortidige del af vores historie og den 'oprindelige' danskhed har forskerne de seneste år åbnet et vindue ind til. Og det viser sig, at Danmark i tusindvis af år er blevet påvirket af indvandring, skriver Videnskab.dk.

»Hvis der er nogen, som går rundt og tror - ligesom jeg selv gjorde oprindeligt - at første gang, vi ser fremmede komme ind i Danmark og Nordeuropa, var da tyrkerne kom i 1960'erne, så må man tro om igen, for sådan hænger det ikke sammen,« siger professor Eske Willerslev, leder af Center for GeoGenetik ved Statens Naturhistoriske Museum, til Videnskab.dk.
 
Læs også: Danskhed er pizza, flæskesteg og kebab 

Danskere er resultatet af mange indvandringsbølger
Eske Willerslev er en af verdens førende forskere inden for fossilt DNA. Han peger på to store indvandringer i forhistorien, som forskerne i dag kan se helt tydeligt gennem studiet af arvematerialer fra hundredvis af oldgamle skeletter, udgravet over hele Europa.

Efter de første rensdyrjægere kom til Danmark ved istidens slutning for ca 14.000 år siden, kom agerbruget til Danmark for omkring 6.000 år siden med en indvandring af mennesker fra Mellemøsten.

Den anden helt tydelige indvandring til Nordeuropa, inklusiv Danmark, er bronzealderindvandringen af yamnaya-folket fra Kaukasien, der vandrede ind fra Østeuropa for ca. 5.000 år siden.
 
Læs også: Indvandrere fik landbruget til Danmark 

Yamnaya-folket ser ud til at have bragt den genetiske evne til at drikke mælk som voksne samt en helt ny familiestruktur med kernefamilien som den vigtigste enhed til Danmark. Desuden medbragte indvandrerne sandsynligvis også det indoeuropæiske sprog, som dansk er en del af, forklarer Ekse Willerslev.
 
»Så hvis du kigger på danskhed ud fra genetik, så er danskhed på ingen måde et fænomen, som forbliver upåvirket af indvandring. Udlændinge og indvandring har i den grad været med til at forme den danske historie både kulturelt og genetisk,« siger han.