Gik Grundtvig med fez?

Fezen var populær blandt fremtrædende danske mænd i 1800-tallet

Fezen var populær blandt fremtrædende danske mænd i 1800-tallet. Muligvis gik Grundtvig også med denne specielle hat i sympati med grækernes frihedskamp mod tyrkerne
Fezen var populær blandt fremtrædende danske mænd i 1800-tallet. Muligvis gik Grundtvig også med denne specielle hat i sympati med grækernes frihedskamp mod tyrkerne. Foto: Tegning: Peter Hermann.

Den nylige debat om forbud imod burkaer eller ej har ikke kun rejst principielle diskussioner om frisind, religiøs undertrykkelse og muligt grundlovsbrud over det ganske land, men har også haft mere utilsigtede eftervirkninger.

På salmedigteren og folkekirkefaderen Grundtvigs højborg, Vartov i København, affødte burka-debatten således rygter om, at Grundtvig i sine velmagtsdage bar fez.

Under en diskussion ved de ansattes morgenkaffe kom det frem, at en besøgende præst med stort kendskab til Grundtvig sågar mente at have set salmedigteren illustreret med den særegne røde hovedbeklædning på hovedet. Og så var personalets nysgerrighed vakt.

Fezen var nemlig på højeste mode blandt fremtrædende mænd – især dem med liberale holdninger – i store dele af 1800-tallet. Blandt andet hænger der et billede af politikeren Sophus Høgsbro med fez i Folketinget, ligesom kunstneren Holger Drachmann er foreviget med hovedbeklædningen af maleren P.S. Krøyer. Så hvorfor ikke også Grundtvig?

En større eftersøgning i stedets arkiver og bibliotek er dog foreløbig endt uden resultat, fortæller Liselotte Larsen, der er bibliotekar på Vartovs Grundtvig-bibliotek.

– Vi har endevendt alle bibliotekets bøger og blade samt alle vores arkiver. Men det nærmeste, vi hidtil er kommet, er et billede af Grundtvig selv og flere andre præster med præstekalot, siger Liselotte Larsen.

En efterlysning i det grundtvigske tidsskrift Dansk Kirketidende er indtil videre også endt resultatløst. Vartov modtager derfor gerne tip fra Kristeligt Dagblads læsere, hvis de ligger inde med viden eller dokumentation for, at Grundtvig har gået med fez.

Carsten Bach-Nielsen, der er lektor i kirkehistorie på Aarhus Universitet, mener, at det er ganske sandsynligt, at Grundtvig på et tidspunkt har båret fez.

Ifølge Bach-Nielsen gik mange fremtrædende mænd med fez fra 1820'erne i sympati med grækernes frihedskamp mod Det Osmanniske Rige, og netop Grundtvig udtrykte stor begejstring for grækernes succesfulde frihedskamp i digtet "Kristenhedens Syvstjerne".

– Fezen hørte til datidens græske folkedragt, og ved symbolsk at støtte deres frihedskamp ved at bære den viste man, at man var liberalt tænkende og national og dermed også oprørsk. For alt, hvad der symboliserede liberalisme og nationalisme, var ildeset og mestendels blevet forbudt af Europas monarker efter Wienerkongressen i 1814-1815, hvor de var blevet enige om at begrænse alt, der kunne gå imod kongernes "legitime styre", siger Carsten Bach-Nielsen.

Selvom den græske frihedskamp med tiden rykkede længere og længere væk, forblev fezen populær, også blandt mindre liberalt tænkende. Blandt andre lod kong Frederik den Syvende sig portrættere med en fez på hovedet. Og mod enden af århundredet blev den sågar højeste mode igen.

– I slutningen af århundredet skyllede en tyrkisk modebølge hen over Europa, og det betød, at alt, hvad der mindede om noget tyrkisk og orientalsk, kom på mode. Således også fezen, tilføjer han.

Fezen var nemlig ikke kun en del af den græske folkedragt, men havde faktisk allerede i flere århundreder været en fast bestanddel hos fjenden, Det Osmaniske Rige, hvor den indgik i hærens uniform helt frem til 1910, hvor man udskiftede den med mere moderne hjelme.

Faktisk menes fezen at have oprindelsessted i Marokko, hvor den oprindelig blev båret under en omviklet turban. Trods dens oprindelse endte den altså med at blive båret af fremtrædende europæiske mænd som et symbol på græsk frihedskamp, europæiske nationalisme og liberalisme.

Og måske altså også af Grundtvig.

revsbech@kristeligt-dagblad.dk

Også Kong Frederik den Syvende, her i selskab med Dronning Louise, sig portrættere med Fez. --
Også Kong Frederik den Syvende, her i selskab med Dronning Louise, sig portrættere med Fez. -- Foto: Jægerspris Slot.