Verdens vælgere taber tillid til demokratiet

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen står med sit konsulentfirma bag verdens hidtil største meningsmåling af tilfredsheden med de politiske systemer. Især borgere i demokratiske lande mener ikke, at der bliver lyttet til dem, og det gælder også i Danmark

 Ingen steder er mistilliden til demokratiet så stor som i demokratierne selv, viser en ny global meningsmåling foretaget af Dalia Research i samarbejde med sammenslutningen Alliance of Democracies og konsulentfirmaet Rasmussen Global med tidligere Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen i spidsen.
Ingen steder er mistilliden til demokratiet så stor som i demokratierne selv, viser en ny global meningsmåling foretaget af Dalia Research i samarbejde med sammenslutningen Alliance of Democracies og konsulentfirmaet Rasmussen Global med tidligere Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen i spidsen. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix/arkiv.

Det var mantraet for de vestlige styrker, først i Afghanistan og siden under Irak-krigen efter Saddam Hussein: Det gjaldt om at vinde indbyggernes ”hearts and minds”, deres hjerter og sind, til støtte for de fremmede soldater og målet om at erstatte undertrykkende regimer med demokrati.

Nu er det demokratiernes egne ”hearts and minds”, der skal vindes. Ingen steder er mistilliden til demokratiet så stor som i demokratierne selv, viser en ny global meningsmåling foretaget af Dalia Research i samarbejde med sammenslutningen Alliance of Democracies og konsulentfirmaet Rasmussen Global med tidligere Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen i spidsen.

”Demokratierne er ved at miste deres befolkningers hjerter og sind. Der er et kæmpe gab i tilliden mellem vælgerne og deres politikere i den demokratiske verden,” siger Nina Schick, direktør for data og meningsmåling i Rasmussen Global med henvisning til, at 54 procent af de adspurgte i frie, demokratiske lande siger, at de ”sjældent” eller ”aldrig” føler, at ”meninger fra mennesker som dem betyder noget i politik”. I Danmark giver 51 procent af de adspurgte udtryk for samme holdning.

”Det er chokerende, når folk siger, at de ikke føler, at demokratiet opfylder deres forventninger. Ikke-demokratiske lande er bedre til at overbevise deres borgere om, at de arbejder for deres interesser, end demokratierne er,” siger Nina Schick.

Ifølge de tre parter bag undersøgelsen er det den hidtil største enkeltstående meningsmåling i verden af opfattelsen af demokrati. Man har spurgt 125.000 mennesker i 50 forskellige lande over hele kloden, hvilket skulle repræsentere 75 procent af verdens befolkning og 75 procent af den globale økonomi. Målingen er foretaget elektronisk via mobiltelefoner og lignende, ikke gennem personlig kontakt.

Ud over at spørge til, om folk føler, at deres politikere lytter til dem, har meningsmålingen også bedt om svar på, hvorvidt folk mener, at deres regering handler i deres interesse, og resultatet er her tilsvarende nedslående for demokratierne, fremhæver undersøgelsen.

Et flertal af borgerne i de demokratiske lande, 64 procent, mener, at deres regeringer ”sjældent” eller ”aldrig” handler i offentlighedens interesse.

”Lige nu er den største risiko for demokratierne, at offentligheden ikke anser dem for at være demokratiske,” siger Nico Jaspers, medstifter og administrerende direktør i Dalia Research.

Det seneste nummer af det amerikanske udenrigspolitiske magasin Foreign Affairs fokuserer også på demokrati og har spurgt en række af verdens førende demokratiforskere om, hvorvidt demokratiet er ved at have mistet sin globale tiltrækning. De 11 svar fordeler sig over hele spektret fra at være helt enig i, at demokratiet har mistet sin appel, til at være fuldstændig uenig.

Kathryn Stoner, vicedirektør ved Freeman Spogli Institut for Internationale Studier på Standford Universitet i USA, hører til de sidste.

”Jeg mener ikke, at problemet med demokratiets tilbagegang skyldes en faldende interesse eller tillid til demokratiet i sig selv – forstået som det at vælge sine ledere gennem frie og fair valg og være i stand til stille dem til regnskab gennem stærke institutioner som en fri presse, et retssystem og andre demokratiske kontrolmekanismer. Faldet i tillid skyldes en manglende evne til at regere effektivt og på en måde, der opfattes som retfærdig af alle,” siger hun til Foreign Affairs.

Samme vurdering har Mads Ejsing, der forsker i demokratiets udfordringer ved Københavns Universitet.

”Folk er blevet usikre, fordi de oplever, at deres nationale demokratier ikke kan løse de problemer, som globaliseringen bringer med sig, og så kan det virke attraktivt med magtfulde og beslutningsdygtige, men også mere enerådende ledere i stedet for,” har han tidligere sagt til Kristeligt Dagblad.

Demokratiundersøgelsen indgår som et element i en konference om demokrati, som finder sted i dag i Skuespilhuset i København. Konferencen er arrangeret af den internationale sammenslutning Alliance of Democracies sammen med Dalia Research og Rasmussen Global med det formål at samle nuværende og tidligere politiske ledere og erhvervsfolk på topniveau for at finde konkrete svar på demokratiets udfordringer. Blandt deltagerne i år er den tidligere amerikanske videpræsident Joe Biden, den tidligere mexicanske præsident Felipe Calderón og den tidligere britiske premierminister Tony Blair.