Grækenlands sorte guld

Tag med Kristeligt Dagblad og sognepræst Poul Joachim Stender på olivenrejse til Sydgrækenland den 14.-21. november 2011

Rejsedeltagerne skal selv deltage i høsten af olivenfrugterne og i produktionen af den fede, grønne, duftende olie.
Rejsedeltagerne skal selv deltage i høsten af olivenfrugterne og i produktionen af den fede, grønne, duftende olie. Foto: .

Kristeligt Dagblads olivenrejse til Sydgrækenland sidste år i november blev en overvældende succes. 53 deltagere meldte sig til høsten af Grækenlands sorte guld. Blandt de mange begejstrede tilbagemeldinger på rejsen skrev en deltager: "en totaloplevelse af natur, eventyr, mad, vin, kultur, engagement ... og olien selvfølgelig."

I år gentages olivenrejsen med det mål endnu en gang at udforske den hemmelighedsfulde sammenhæng mellem oliventræet, kristendommen, den græske mytologi og det moderne Grækenland. Det vil ske ved, at rejsedeltagerne selv deltager i høsten af olivenfrugterne og i produktionen af den fede, grønne, duftende olie. Men også ved besøg i kirker og klostre, hvor olivenolien bruges i ritualerne.

I november har turisterne forladt Sydgrækenland. Men efteråret er den smukkeste tid af året. Overalt høster grækerne syngende olivenfrugterne, sensommerregnen har kaldt hundredvis af blomster frem, og de ægte kastanjer er blevet modne. Rejsens mål er kystbyen Kardamili på Mani-halvøen. Byen ligger i læ af de store Taigetos-bjerge og i et område med en yderst særpræget arkitektur og billedskønne landskaber. For det meste er november i Sydgrækenland fuld af sol. Der kan fortsat bades fra byens mange strande, og på de græske taverner er sommermenuen erstattet af velsmagende, græske vinterretter.

Rejselederen er Poul Joachim Stender, der er præst, forfatter og madskribent på Kristeligt Dagblad. I længere perioder har han og hans familie boet på Mani-halvøen. På rejsen deltager også hans bror, professor, dr.med. Steen Stender, der ud fra en rent videnskabelig vinkel vil introducere deltagerne til, hvorvidt alt fedt er lige fedt for hjertet.

bagsiden@k.dk

Overalt i Grækenland høstes olivenfrugterne i november.Arkivfoto.
Overalt i Grækenland høstes olivenfrugterne i november.Arkivfoto. Foto: .