Grønland set indefra

Sjovt og skarpt viser bog med små glimt fra Grønland mange sider af livet deroppe

Møderne mellem Jonathan Motzfeldt og Dronning Margrethe er blandt de illustrerede fortælllinger i en ny bog. – Illustration fra bogen: Martin Brandt Hansen.
Møderne mellem Jonathan Motzfeldt og Dronning Margrethe er blandt de illustrerede fortælllinger i en ny bog. – Illustration fra bogen: Martin Brandt Hansen.

I mere end halvdelen af sit liv har lærer Søren Vestergaard Mikkelsen boet og arbejdet i Grønland, og han har nu samlet mange af sine oplevelser i bogen Øjeblikke fra et liv på tålt ophold med 110 små historier om næsten alt mellem himmel og jord.

Med stor munterhed og satire beretter han blandt andet om oplevelser i sit arbejdsliv som underviser i forskellige sammenhænge i Grønland, og han fortæller ærligt og kærligt om, hvordan et lille samfund som det grønlandske også kan fungere.

LÆS OGSÅ: Grønlændere i Danmark får endnu en præst

For eksempel da et ægtepar imod den lokale hundevedtægt oplevede, at deres hund fik hvalpe. De ville forære hvalpene til blandt andre de magtfulde politikere Jonathan Motzfeldt og Lars Emil Johansen. Ægteparret fik dog besked fra kommunen om, at de ulovlige hvalpe skulle aflives, men den sag kan man klare i Grønland: Jonathan Motzfeldt ringede til borgmesteren og truede med at ændre på fordelingen af nye boliger mellem kommunerne, og så fik ægteparret pludselig lov at beholde deres hvalpe og Motzfeldt fik sin.

Søren Vestergaard Mikkelsen fortæller også om forskellige oplevelser i forbindelse med kongelige besøg i Grønland og gengiver den muntre stemning, der var, når Dronning Margrethe mødtes med daværende landsstyreformand Jonathan Motzfeldt. Under et besøg spurgte dronningen for eksempel om, hvordan det gik med udvælgelsen af et grønlandsk flag, hvortil Motzfeldt svarede:

Jo, da De er vant til at få Deres flag sendt ned fra himlen, skal jeg tillade mig at foreslå, at vi beholder Dannebrog her i Grønland, og så kan De, høje dronning, jo bare bestille et nyt dansk flag sendt ned fra himlen.

Historierne i bogen har tidligere været bragt i avisen AG, Grønlandsposten, og skuespilleren Flemming Jensen har skrevet forordet.

kiil@k.dk

Søren Vestergaard Mikkelsen: Øjeblikke fra et liv på tålt ophold. 190 sider. 250 kroner. Eskimo Management.