Prøv avisen

Grænsekontrol kan være midlertidig i årevis

Meget tyder på, at der fortsat vil blive stikprøvekontrol ved grænseovergangene i Padborg (billedet) og Kruså eller ved færgelejerne i Gedser og Rødbyhavn, når vi går ind i juletiden. Begrundelsen skal blot være en anden end presset fra flygtninge og migranter. – Foto: Tycho Gregers/ritzau

Danmarks grænsekontrol kan formentlig fortsætte efter november med godkendelse fra EU-Kommissionen, hvis kontrollen kan begrundes i risikoen for terrorisme. I øjeblikket bliver et tocifret antal personer hver uge nægtet indrejse i Danmark som følge af grænsekontrollen

Til november skal den danske grænsekontrol formelt og efter planen udfases. Men meget tyder på, at der fortsat vil blive udført stikprøvekontrol ved grænseovergangene i sønderjyske Padborg og Kruså eller ved færgelejerne i Gedser og Rødbyhavn, når vi går ind i juletiden.

Grænsekontrollen betød i sidste uge stikprøvetjek af 53.794 personer, der ville krydse ind i Danmark. De allerfleste blev vinket ind og fik lov til at entrere dansk jord. Men 32 personer fik nej til at rejse ind i Danmark, og en enkelt blev endda sigtet for menneskesmugling, viser en opgørelse på Rigspolitiets hjemmeside.

Nu ventes EU-Kommissionen at give grønt lys for, at danske grænsekontrollanter fortsat kan vinke indrejsende personer ind i landet og holde andre ude. Begrundelsen for fortsat grænsekontrol skal dog være en anden end presset fra den flygtninge- og migrationsstrøm, som EU-Kommissionen nu finder under kontrol.

Til Morgenavisen Jyllands-Posten udtaler talsmand for EU-Kommissionen Natasha Bertaud, at hvor Danmark ikke længere kan forlænge grænsekontrollen med flygtningestrømmen som begrundelse, ”har medlemslandene mulighed for midlertidigt at genindføre grænsekontrol i tilfælde af en anden alvorlig trussel mod sikkerhed eller den offentlige orden”.

I Frankrig har man for eksempel begrundet bevogtningen af sine frontières med truslen fra terrorisme. De enkelte EU-medlemsstater har nemlig selv ansvar for deres egen, indre sikkerhed.