Prøv avisen

Grænsekontrol sætter prop i trafikken fra Tyskland

Den midlertidige grænsekontrol betød fra mandag middag langsom kørsel ved den dansk-tyske grænse.

Kort efter klokken 12 trak en hær af danske politibetjente i skriggule veste, satte kegler ud på kørebanen og begyndte at vinke bilister ind til siden ved den dansk-tyske grænse.

Det skete umiddelbart efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på sit pressemøde havde bebudet, at Danmark indfører en midlertidig grænsekontrol ved grænsen til Tyskland.

En af de 13 grænseovergange, hvor politiet stikprøvevist vil kontrollere bilisterne, er Frøslev-grænsen.

Da Ritzaus udsendte passerede grænsen kort før klokken 14, gav kontrollen anledning til langsom kørsel og begyndende kødannelse.

Vejbanen er indsnævret, og et stort mobilt bump er opsat for at få bilisterne til at dæmpe farten.

Det er især minibusser, autocampere og fragtbiler, der tilsyneladende bliver vinket ind til siden. Da Ritzau befandt sig på stedet, blev flere af køretøjerne også åbnet og gennemgået.

Hvad betjentene gik efter, og hvilke kriterier de udvælger bilisterne efter, var ikke umiddelbart muligt at få oplyst. De tilstedeværende betjente henviste til Rigspolitiets kommunikationsafdeling.

Rigspolitiet oplyser i en pressemeddelelse, at cirka 200 betjente er afsat til opgaven med grænsekontrollen, som foreløbig varer ti dage.

Personer, der kontrolleres ved grænsen, og som ikke har noget "lovligt ophold" i Danmark og ikke søger asyl i Danmark, vil ifølge Rigspolitiet blive nægtet indrejse.

Hvis det lykkes dem at slippe over grænsen, så vil de - hvis de bliver antruffet af politiet - blive frihedsberøvet "med henblik på at fastlægge deres identitet og få vurderet udsendelsesmulighederne," hedder det i en pressemeddelelse fra Rigspolitiet.