Gravide kan nu vaccineres, antallet af ufaglærte i ældreplejen stiger, og Kina er ramt af oversvømmelse

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Andelen af ufaglærte i ældreplejen er stigende, gravide og ammende kan nu blive vaccinerede mod corona, og massive oversvømmelser rammer det centrale Kina.
Andelen af ufaglærte i ældreplejen er stigende, gravide og ammende kan nu blive vaccinerede mod corona, og massive oversvømmelser rammer det centrale Kina. Foto: Noel Celis/AFP/Ritzau Scanpix, Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix, Hannah Beier/Reuters/Ritzau Scanpix

Dagen i dag markerer et tragisk jubilæum.

Det er 10 år siden, at Anders Breivik udførte sit terrorangreb i Oslo og på øen Utøya, hvor 77 mennesker mistede livet. Men det had, der drev Anders Breikvik, findes stadig i det norske samfund, og det går blandt andet ud over de overlevende fra Utøya, skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge en ny rapport fra det norske Nationalt Kundskabscenter for Vold og Traumatisk Stress har hver tredje, som overlevede angrebet, siden været udsat for hadefulde ytringer eller trusler.

"Når en ud af tre har oplevet den slags, så viser det, at højreekstremismen ikke er blevet låst inde med Breivik. Det er et samfundsproblem," udtaler Sofie Rosten Løvdahl, som overlevede angrebet på Utøya og i dag er leder af Arbejderpartiets Ungdomsforbund (AUF).

Artiklen fortsætter under annoncen

I dagens leder i Kristeligt Dagblad peger udlandsredaktøren på, hvad vi kan lære af den frygtelige hændelse, herunder at det er vigtigt at lytte til ofrene, samt at demokrati og åbenhed stadig skal forsvares.

Kristeligt Dagblad har i dagene op til jubilæet sat fokus på, hvordan angrebet på Utøya har påvirket det norske samfund. Du kan finde alle artiklerne her.

Gravide kan nu få vaccine

Fra et trist jubilæum til en - for nogle - positiv nyhed. Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at gravide i andet og tredje trimester samt ammende lader sig vaccinere mod corona. Tidligere har det ikke været muligt for vordende og nybagte mødre at modtage vaccinen, men baseret på data fra udlandet vurderer Sundhedsstyrelsen nu, at vaccinen er sikker for også denne befolkningsgruppe, skriver DR. Også de danske fødselslæger anbefaler, at gravide og ammende tager imod vaccinen, skriver Ritzau.

Men ét er anbefalinger, noget andet er, hvad de gravide og ammende selv tænker om at blive vaccineret. Kristeligt Dagblad har talt med to gravide, hvoraf den ene gerne vil tage imod vaccinen, mens den anden ikke vil.

Kvinder deler historier om at sige fra under overgreb

Fra en historie om kvinder og selvbestemmelse - eller mangel på samme - til en anden. På de sociale medier har over 1000 danske kvinder delt historier om, hvordan situationen eskalerede, da de sagde fra i en overgrebssituation under hashtagget #dajegsagdefra. Det skriver Politiken.

Det sker som en reaktion på, at komiker Brian Mørk i forbindelse med sagen om Naser Khaders (K) seksuelle krænkelser skrev på det sociale medie Twitter, at kvinder i højere grad skal lære at sige fra over for overgreb.

Med #dajegsagdefra forsøger kvinder at vise, at det at sige fra til tider gør situationen endnu værre, og at fokus i stedet bør ligge på dem, der udfører overgrebene. Blandt historierne finder man alt fra tæv til voldtægt til hospitalsindlæggelser.

Politikere er kritiske over for kirkeligt protestbrev

Nogle andre, der har sagt fra, er mennesker med tilknytning til danske kirkesamfund. I går kunne Morgensamling berette om, hvordan over 1000 kirkefolk havde skrevet under på et åbent brev til regeringen og folketinget, hvor de går i rette med den danske flygtningepolitik og tonen i debatten omkring udlændinge og integration.

Nu er politikerne klar med svar. I Kristeligt Dagblad kan man læse, at Venstre advarer mod sammenblandingen af religion og politik, mens Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet slår fast, at ingen kan udtale sig på vegne af folkekirken, og at kritikken ikke har en særlig vægt, fordi den kommer fra kirken.

"Jeg er ikke ved at falde ned af stolen, fordi kritikken kommer fra 1000 kirkefolk. Jeg ville have læst brevet på samme måde, hvis det kom fra 1000 skorstensfejere,” siger Socialdemokratiets udlændingeordfører Rasmus Stoklund. Selve substansen i protestbrevet kalder han både "urimelig" og "forfejlet".

Indvandringsprøve har i årevis været for svær

Vi bliver ved integration og indvandring lidt endnu. Folk, der har søgt om familiesammenføring, og religiøse forkyndere, som har søgt om forlængelse af deres ophold i Danmark, kan være blevet afvist af myndighederne på et forkert grundlag. Det skriver Jyllands-Posten.

Den sprog- og vidensprøve, man har skullet tage i forbindelse med disse typer sager, har nemlig i årevis været sværere, end loven tillod. Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser, at 27 religiøse forkyndere har fået afslag på forlænget ophold som følge af at dumpe prøven, mens de ikke kan give et lignende tal for ansøgere om ægtefællesammenføring.

En professor i forvaltningsret vurderer, at sagen er "alvorlig og indgribende", for de mennesker, der har været berørt.

Antallet af ufaglærte i ældreplejen er steget

En anden sag, der potentielt kan have påvirket de berørte, kan man finde hos Fagbladet FOA. En undersøgelse foretaget af fagforeningen viser, at andelen af ufaglærte i den kommunale pleje af ældre og sårbare næsten er fordoblet de seneste fire år.

Der er stor forskel på antallet af ufaglærte fra kommune til kommune. I nogle er over 25 procent af social- og sundhedsmedarbejderne ufaglærte, mens niveauet i andre kommuner ligger under 10 procent.

Formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA ser udviklingen som et tydeligt tegn på rekrutteringsproblemer inden for blandt andet ældreplejen:

"Det betyder, at vi ikke kan levere den kvalitet, som vi burde, og det betyder også, at de, som er uddannet, skal løbe endnu stærkere," udtaler han.

Kina ramt af massive oversvømmelser

Andre, der angiveligt skal løbe stærkt i disse dage, er oprydningsarbejdere i Kinas Henan-provins. På bare tre dage har området i det centrale Kina fået et helt års regnfald, hvilket har forårsaget massive oversvømmelser, skriver The Guardian. Det nuværende officielle dødstal er på 33, mens flere hundrede tusinde er blevet evakueret og omkring tre millioner er påvirket af oversvømmelserne.

Der sættes nu spørgsmålstegn ved myndighedernes håndtering af sagen, herunder manglen på advarsel omkring vejrfænomenet, samt hvorfor metroen ikke blev lukket som følge af det heftige regnfald. Mindst 12 af dødsfaldene fandt sted i metroen, hvor over 1000 mennesker var indespærret, fordi vandet begyndte at fylde tunnellerne.

Oversvømmelserne i Kina sker blot en uge efter oversvømmelserne i Tyskland, og det er desværre ikke de eneste eksempler på drastiske vejrfænomener i år. Politiken har samlet en liste over nogle af de vejrkatastrofer, der indtil videre har ramt verden i 2021.

OL i østersfangst?

Fra Kina hopper vi en anelse længere østpå. I Japan begynder de olympiske lege officielt i morgen. Legene bliver i år afviklet uden tilskuere på grund af pandemien, ligesom OL oprindeligt skulle have været holdt sidste år, men måtte udskydes af hensyn til smittefare. Men corona er ikke det eneste, OL i Tokyo må kæmpe med, skriver The Washington Post.

I et område, hvor atleter skal dyste i roning ved årets lege, begyndte udstyret i vandet på mystisk vis at synke. Årsagen? En hær af østers. Hele 14 tons af dem.

Østersinvasionen blev opdaget allerede i 2019, da man begyndte at klargøre området til legene, og der blev hyret dykkere til at rense udstyret. Men man frygter stadig, at skaldyrene vender tilbage. En japansk avis har beskrevet en interviewet OL-ansat som "stirrende bekymret ned i vandet, som om et monster lurede under overfladen."

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Du kan skrive dig op til at modtage det her.