Gravides alkoholindtag kan give barnet over 100 lidelser

Ny dansk forskning viser, at skadeligt alkoholindtag hos gravide øger børnenes risiko for mange sygdomme.

Flere end 200 børn fødes hvert år af mødre, der har haft et skadeligt alkoholindtag under graviditeten, viser studie. Studiet er lavet i samarbejde mellem forskere fra Aalborg Universitetshospital, Nordsjællands Hospital, Rigshospitalet og Institut for Fo
Flere end 200 børn fødes hvert år af mødre, der har haft et skadeligt alkoholindtag under graviditeten, viser studie. Studiet er lavet i samarbejde mellem forskere fra Aalborg Universitetshospital, Nordsjællands Hospital, Rigshospitalet og Institut for Fo. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Cirka 200 gravide kvinder i Danmark er hvert år i kontakt med hospitalet, fordi de har et så stort alkoholforbrug, at det har ført til eksempelvis alkoholisk leverbetændelse eller behov for medicinsk afvænning.

Det høje alkoholforbrug er heller ikke uden konsekvenser for kvindernes ufødte børn. Faktisk øger det børnenes risiko for at udvikle mere end 100 forskellige sygdomme og tilstande i løbet af opvæksten.

Det viser to danske studier om alkoholskader hos gravide og børn.

Tidligere har man vidst, at alkohol skader fostret. Særligt hjernen er sårbar. Men det er nyt, at børnene er i risiko for at udvikle så mange sygdomme.

Det siger Marcella Broccia, som er forsker, børnelæge og hovedforfatter på studierne.

- Alkohol er væsentligt mere skadeligt for fosteret, end vi hidtil vidste. Og jeg er bekymret for de børn, der fødes med de her skader, siger hun.

Marcella Broccia vurderer, at 200 gravide med et skadeligt alkoholforbrug kun er "toppen af isbjerget".

- Vi har en alkoholkultur i Danmark, hvor det særligt i den yngre generation er en integreret del af vores liv at drikke alkohol.

- En standard, dansk kvinde i den fødedygtige alder har derfor sandsynligvis indtaget alkohol inden for den seneste måned og kan have gjort det, før hun ved, hun er gravid, siger hun.

Når gravide drikker alkohol får fosteret den samme promille i løbet af en til to timer. Det kan forstyrre den normale fosterudvikling.

Man ved, at et forbrug på én genstand om dagen eller derover kan være skadeligt for fosteret.

Derfor fraråder Sundhedsstyrelsen, at man drikker alkohol under graviditet, eller hvis man planlægger graviditet.

En medfødt alkoholskade kan vise sig ved blandt andet for tidlig fødsel, mental retardering samt diagnoser som autisme og adhd.

Marcella Broccia håber, at den nye viden kan hjælpe børn bedre og sikre mere forebyggelse.

- Vi skal særligt have fokus på vaner i den unge generation, så alkoholforbruget i det hele taget kan nedbringes.

- Alkoholskader må overvejes, når et barn oplever fysiske, mentale eller læringsmæssige udfordringer, siger hun.

Problemet med for højt alkoholindtag hos gravide ses på tværs af sociale lag, vurderer Marcella Broccia.

Lige knap halvdelen af kvinderne havde en psykiatrisk diagnose, viser studiet.

/ritzau/