Gravskænding overrasker ikke israelsk ambassadør: "Det er toppen af isbjerget"

Israels ambassadør i Danmark, Benny Dagan, besøgte onsdag den jødiske begravelsesplads i Randers, hvor 84 gravsten i weekenden blev overhældt med maling. Vandalismen her er udtryk for en voksende antisemitisme, sagde han

Østre Kirkegård i Randers fik onsdag besøg af Israels ambassadør Benny Dagan og fru Irit Dagan sammen med Randers-borgmester Torben Hansen og kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt. Flere end 80 gravsten blev i weekenden malet med grøn graffiti, og enkelte gravsten var væltet på gravpladsen.
Østre Kirkegård i Randers fik onsdag besøg af Israels ambassadør Benny Dagan og fru Irit Dagan sammen med Randers-borgmester Torben Hansen og kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt. Flere end 80 gravsten blev i weekenden malet med grøn graffiti, og enkelte gravsten var væltet på gravpladsen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Den grønne maling var renset af og de væltede gravsten var rejst op igen, da den israelske ambassadør Benny Dagan sammen med sin hustru Irit Dagan onsdag formiddag besøgte det jødiske afsnit på Østre Kirkegård i Randers. For værten, byens borgmester Torben Hansen (S), var det vigtigt, at begravelsespladsen hurtigst muligt kom til at ligne sig selv igen efter weekendens hærværk, og derfor havde folk fra den kommunale kirkegård været sendt på overarbejde for at rydde op.

Solen næsten skar i øjnene, da ambassadøren med en buket lyslilla roser i hånden gik hen til midten af gravpladsen, hvor nogle anonyme borgere havde formet et stort hjerte af gul-brune nedfaldsblade på jorden. Indeni hjertet stod allerede flere små glas med tændte lys, og ambassadøren og hans hustru knælede ned og tændte endnu et lys og lagde buketten med roserne ved siden af.

Forinden havde kirkegårdsleder Thue de la Cour vist parret en håndfuld store fotografier af begravelsespladsen, som den så ud lørdag morgen, præcis 81 år efter Krystalnatten. 84 gravsten var da skændet med grøn graffiti, ligesom flere gravsten brutalt var væltet.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Benny Dagan gav udtryk for, at han var dybt berørt, men ikke overrasket over, at nogle kunne finde på at udøve vandalismse mod en jødisk begravelsesplads. For han har længe været bevidst om, at antisemitiske kræfter er på vej frem.

”Det er helt nødvendigt, at vi tager det her meget seriøst. Det vi ser, er desværre bare toppen af isbjerget. Det viser med al tydelighed, at der er brug for at gøre mere, når det handler om uddannelse, lovgivning og fordømmelse omkring den stigende antisemitisme i Europa,” sagde han.

Ambassadøren roste Randers Kommune for straks at fordømme hærværket og tage alvorligt hånd om sagen, og han udtrykte også glæde over de mange venlige reaktioner, der er strømmet ham og det hele det jødiske samfund i Danmark i møde de seneste dage.

”Det er bevægende at være her. På den ene side er det meget smertefuldt og meget frustrende. På den anden side er det også meget opmuntrende, fordi vi har fået så stærk en opbakning fra det danske samfund,” sagde Benny Dagan.

Lokalt i Randers var der også opbakning til ambassadørparret. Ingelise Strandgaard, der er provst i Randers Nordre Provsti, var mødt op på kirkegården sammen med de to præster Marianne Vigen Smolarz og Thomas Larsen fra den lokale Sankt Mortens Kirke.

”Vi er kommet, fordi vi på vegne af den lokale folkekirke gerne vil vise vores sympati med det jødiske samfund og vores afstandtagen overfor det, der er sket her på kirkegården. Det er gået ud over Det Mosaiske Trosamfund, men det angår os alle, for det er en trussel mod demokratiet og vores grundlæggende tros- og ytringsfrihed,” sagde Ingelise Strandgaard.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Benny Dagan var glad for at møde repræsentanterne for den lokale kirke, ligesom han også var glad for, at enkelte andre randrusianere var mødt op for at vise deres respekt og sympati for ham og hans folk.

”Det er rørende for mig at opleve en støtte, der kommer fra kirkens folk og fra almindelige mennesker. Jeg opfatter det som et vigtigt element i det danske samfund, at der er en lang tradition for at vise den form for sympati, når andre lider. At den gode vilje også viser sig her, indgyder os håb om, at man vil den voksende antisemitisme til livs. Det får os til at føle os mere trygge og sikre,” sagde ambassadøren.

Randers’ borgmester udtrykte i forbindelse med ambassadørparrets besøg bekymring og tristhed over, hvad der havde ramt hans by.

”Jeg gik alene en tur herud på kirkegården søndag morgen, og det var ærlig talt en rystende oplevelse. Jeg blev virkelig ked af det,” sagde Torben Hansen, der understregede overfor den israelske ambassadør, at han står side og side med det mosaiske trossamfund.

Samtidig med ambassadør-besøget i Randers blev et ledende medlem af den nynazistiske forening, Den Nordiske Modstandsbevægelse, en 38-årig mand, sammen med en 27-årig formodet medgerningsmand onsdag anholdt af politiet og fremstillet i grundlovsforhør. De er blandt andet sigtet for at overtræde straffelovens paragraf 266 b, der bruges ved forbrydelser, der har til hensigt at forhåne bestemte befolkningsgrupper.