Gravsteder stiger voldsomt i pris

Det bliver dyrere fremover at være pårørende til en afdød. Overalt i Danmark stiger priserne, lyder vurdering

Det bliver dyrere fremover at være pårørende til en afdød. Overalt i Danmark stiger priserne, lyder vurdering
Det bliver dyrere fremover at være pårørende til en afdød. Overalt i Danmark stiger priserne, lyder vurdering

I Aarhus kan 3000 ejere af gravsteder se frem til et indhug på bankkontoen, når regningen fra kirkegården skal betales.

Byens Vestre og Nordre Kirkegård hæver eksempelvis prisen på vedligeholdelse af et familiegravsted fra 927 kroner til 1567 kroner årligt - en stigning på 69 procent. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I Esbjerg er en lignende prisstigning på vej. Hvor det før har kostet omkring 2500 kroner at komme i jorden i en kiste, behandler byrådet netop nu et forslag om at hæve taksten til cirka 4000 kroner. En stigning på 60 procent.

Prisstigninger på leje af gravsteder og vedligeholdelsen af dem er dog ikke forbeholdt enkelte byer, siger Landsforeningen Liv&Død, som støtter døende og pårørende.

- Overalt i landet bliver det dyrere at være pårørende til en afdød - det er bare ikke gået op for den almindelige dansker, fordi stigningerne først nu begynder at vise sig, siger foreningens direktør, Mogens Balling.

- Aarhus er blandt de første med nye takster, men tilsvarende priser vil brede sig til hele landet. Tidligere er en stor del af betalingen gået gennem kirke- og kommuneskat, men nu kommer der mere brugerbetaling.

Forklaringen på de højere priser er et folkekirkeligt underskud på mere end 800 millioner kroner. Det underskud skal blandt andet dækkes ved en højere brugerbetaling på kirkegårdene, har Kirkeministeriet dikteret.

Et folkekirkeligt underskud får priserne på gravsteder til at stige.
Et folkekirkeligt underskud får priserne på gravsteder til at stige. Foto: Foto: Lise-Lotte Gümoes. Arkiv.
ARKIVFIOTO 2009 af gravsteder på kirkegård-- I Aarhus kan 3000 ejere af gravsteder se frem til et indhug på bankkontoen, når regningen fra kirkegården skal betales. Byens Vestre og Nordre Kirkegård hæver eksempelvis prisen på vedligeholdelse af et familie
ARKIVFIOTO 2009 af gravsteder på kirkegård-- I Aarhus kan 3000 ejere af gravsteder se frem til et indhug på bankkontoen, når regningen fra kirkegården skal betales. Byens Vestre og Nordre Kirkegård hæver eksempelvis prisen på vedligeholdelse af et familie Foto: Axel SchüTt