Prøv avisen
Bandekonflikt

Grimhøj-moskéen mægler i bandekonflikt: Politikerne ser os som et monster

Talsmanden for Grimhøjmoskeen, Oussama El Saadi. Foto: Joachim Ladefoged/ritzau/Arkiv

Den omstridte Grimhøj-moské har mæglet i bandekonflikt i Aarhus. Flere lands- og kommunalpolitikere har kritiseret moskéens rolle i mæglingen. Men det er hykleri, mener moskéformanden

Oussama El Saadi, formand for Den Muslimske Sammenslutning og Grimhøj-moskéen, I har mæglet i bandekonflikten i Aarhus. Hvorfor?

Forældrene til bandemedlemmerne har valgt, at det skulle foregå hos os, da forældrene har ment, at problemerne har stået på alt for længe. Den vinkel, vi kigger på, er, at det vores børn og unge, der er involveret, og det er vi meget bekymret over. Politiet har lavet et stort arbejde, men der ligger noget bagved, som er svært at løse. Det er helt naturligt, at moskéer, kirker eller andre religiøse sider hjælper til i sådan en situation. Dermed viser vi også, at vi er en del af samfundet og gerne vil hjælpe. Hvordan skal vi ellers kunne blive integreret, hvis vi ikke må hjælpe.

Hvorfor tror du, at bandemedlemmerne har villet mødes hos jer?

De kender os. Det giver dem stilhed og ro til at snakke sammen, når det foregår i Allahs hus, og deres forældre siger, at imamerne og moskéerne kan hjælpe dem. Der var 15-20 forældre og over 100 unge, og det var rigtig godt. Hvis vi bare kan give et lille skub i forhold til at afhjælpe problemerne, er vi glade for at hjælpe. Det er unge, der kan miste deres liv eller fremtid på grund af dårlige handlinger, og det skal stoppe. Jeg forstår ikke, hvis vi bliver straffet for at hjælpe. Det giver en dårlig forståelse, når vi snakker med de unge om integration og værdien af samfundet, hvis de ser, at politikerne mener, at vi ikke er en del af samfundet. Det mindste, politikerne kan gøre, er at tie stille. De skal ikke sige noget om vores arbejde. Men jeg forventer heller ikke, at de siger, at vi gør et godt stykke arbejde. Vi venter på tjenester fra Gud, Allah, og ikke fra folk. Vi laver, hvad vi tror er godt samfundet, og hvad der er vores pligt.

Kommer der også bandemedlemmer hos jer?

Ja

Kontakter I så politiet om bandemedlemmerne?

Så bliver det politiarbejde. Det er ikke vores opgave at se efter folk. Vi snakker med de unge og fortæller, at vi vil beskytte dem fra hinanden og beskytte samfundet. Men jeg kender kun ansigter og ikke navne. Det andet er politiets opgave. Det betyder ikke, at vi giver dem et stempel og siger, at de er engle. Vi vil ikke have skyderier eller nogle, der stikker hinanden.

Da Islamisk Trossamfund mæglede i forbindelse med bandekonflikten i København, var der kritik af, at det forstærkede parallelsamfundene, når eksempelvis moskéer mægler i en konflikt og dermed går uden om myndighederne. Hvad mener du om den kritik?

Det er 100 procent forkert. Når vi mægler, viser det, at vi er en rigtig og en ægte del af samfundet. Vi bruger vores baggrund, rettigheder og erfaring og støtter samfundet ved at snakke med folk. Folk må også acceptere, at Danmark er et multikulturelt samfund, og at der er andre med en anden kulturel baggrund. Vi er imod parallelsamfund. Vi er en del af Danmark. Hvis de siger, at jeg gør noget ulovligt ved at mægle, gør jeg det ikke. Jeg gør det fordi, at jeg er muslim. Ligesom kirker og religiøse samlingssteder også hjælper i samfundet. Vi prøver at vise, at vi er bekymret for samfundet, og derfor arbejder vi sammen.

Grimhøj-moskéen har flere gange været i medierne søgelys på grund af foreningens vejledning om at slå børn, hvis de ikke beder, Syrienskrigeres gang i moskéen og på grund af forskellige udtalelser om eksempelvis Islamisk Stat. Kan du forstå, hvorfor politikere og andre på den baggrund er skeptiske over for, at I mægler i bandekonflikten?

Er der nogen, der har undersøgt, hvor Aarhus-modellen (antiradikaliseringsindsats, red.) er blevet verdensberømt, og hvorfor der kommer medierne fra hele verden til Aarhus? Vi var med i det projekt og samarbejdede med Østjyllands Politi. Er det en dårlig ting, at vi samarbejdede med kommunen der? Det, jeg mener, er, at vi støtter samfundet. Og hvis nogle mener, at vi er en slem forening, hvorfor betaler regeringen så penge til Exitprogrammer, som vi har samarbejdet omkring? Det er et hykleri i situationen, hvor politikerne på den ene side vil have, at vi er en del af samfundet, men samtidig vil de bevare os som et monster for at fiske stemmer til næste valg. De bruger os som skydeskive, selvom vi prøver at hjælpe.