Prøv avisen

Grønlands første biskop er død

Kristian Mørch, inden han blev pensioneret, da han fyldte 65 år. -- Arkivfoto.

Kristian Mørch blev udnævnt til biskop, da Grønland blev et selvstændigt stift i 1993. Han var landets første.

Grønlands første biskop, Kristian Mørch, er død i en alder af 87 år. Det skriver Grønlands radio, KNR. Han døde onsdag i Ilulissat, på dansk kaldet Jakobshavn, i Vestgrønland.

Kristian Mørch blev udnævnt til biskop, da Grønland blev et selvstændigt stift i 1993. To år senere blev han afløst af Sofie Petersen, der stadig er biskop i dag.

Kristian Mørch blev født i bygden Ukkusissat ved Uummannaq.

Senere tog han til Danmark, hvor han uddannede sig i teologi. Da han blev færdiguddannet, rejste han straks tilbage til Grønland.

Han arbejdede i en lang årrække i forskellige sogne, inden han blev vicebiskop i Nuuk 1984 og ni år senere biskop.

Han var generelt kendt for at være en mand af få ord. Til gengæld var han en person, mange lyttede til, når han endelig åbnede munden.

I studietiden talte Kristian Mørch særligt om, at han mente, at unge grønlændere havde pligt til at vende tilbage til Grønland, når de havde afsluttet deres uddannelse i Danmark. De skulle hjælpe med at opbygge landet.

Han gik så vidt som til at advare sine landsmænd mod at gifte sig med danske piger, der ikke havde lyst til at bosætte sig i Grønland.

Da han gik på pension i 1995, flyttede han fra Nuuk til Ilulissat.

Da Mørch overlod bispekontoret til sin afløser, forklarede han ifølge Kristeligt Dagblad, at han flyttede for at komme tættere på naturen.

- Da jeg var barn og ung, søgte jeg liv og glæde i naturen. Det skulle undre mig, om ikke den længsel vågner igen. Som et rigtigt naturbarn kan man ikke helt lægge det bag sig, sagde han.

Han betragtede sig selv som "vaskeægte inuit" og blev beskrevet som en dygtig slædekusk og habil fanger.