Gruppesnak hjælper børn i skilsmisse-krise

Børns problemer bliver ofte glemt , når forældrene bliver skilt, mener psykolog. Derfor arrangerer mange skoler samtalegrupper for børn med skilte forældre

Der er kiks og saftevand på bordet, men tankerne hos de otte børn om bordet er et helt andet sted. På forskellene mellem at være hjemme hos mor og hjemme hos far. Og på hvilke problemer, det kan give.

Det er onsdag lidt før frokost på Maglegårdsskolen i Gentofte Kommune, og der er ugentlig samtalegruppe for børn med skilte forældre.

I dag er temaet netop forskelle på de to hjem. Der bliver talt om forskellig mad, forskellige sengetider, regler der stikker i øst og vest. Og om at opføre sig som to forskellige personer.

I spidsen for samtalegruppen står Charlotte Andersen. Hun er leder af ressourcecentret på skolen og arrangerer mødet hver uge.

”I den tid, jeg har været på skolen, har jeg opdaget, at flere og flere børn viser tegn på stress med baggrund i deres forældres skilsmisse,” siger hun om motivationen for at starte projektet.

På landsplan har hver tredje skoleelev skilte forældre, og af skolens cirka 700 elever er omkring 200 skilsmissebørn, så der er nok at tage af.

”Målet er, at de skal føle sig set, hørt og forstået. Det er ekstremt vigtigt. De lærer også at sige fra og forstå hinandens handlinger bedre,” siger hun.

Samtalegrupperne kan være en stor hjælp, fortæller Laura Asboe Porcelli. Hun går i 8. klasse på skolen og deltog i gruppen inden sommerferien. Hendes forældre blev skilt for et år siden, kort før hendes 15-års fødselsdag.

”Jeg blev rigtig ked af det, da jeg fik det at vide. De er tidligere gået lidt fra hinanden, men prøvede så igen, så jeg har altid haft det lidt på fornemmelsen.”

”Jeg savner min far rigtig meget. Han bor i Mexico, men nu har han fået et job i Oslo. Så han bor lidt over det hele, og jeg ser ham ikke ret meget. Så min far er ikke i min hverdag,” siger hun.

Hun har nydt godt af at kunne tale med andre med de samme problemer.

”Det hjælper at tale om tingene. Det har jeg lært meget af, og jeg er også blevet bedre til at tale med mine forældre om de problemer, der er.”

”Jeg har set, at der er mange, som har det lige som mig. Jeg har altid kunnet mærke klumpen nede i maven, og det var rart at kunne tale om i gruppen,” siger hun.

Det er langtfra kun Maglegårdsskolen, der arbejder med skilsmissebørn i samtalegrupper.

Center for Familieudvikling har uddannet cirka 100 kommunale fagfolk til at køre børnegrupper i Randers, Kolding og Egedal. Her vil over 1000 børn deltage i en fireårig periode.

Hjælpen er nødvendig, fordi børnene ofte oplever skilsmissen som en livskrise, fortæller psykolog og leder af centrets skilsmisseafdeling, Jan Kaa Kristensen.

”De har svært ved at bruge deres forældre, for det er jo dem, det handler om. Det er ofte også sådan, at forældrene selv er i en livskrise, når de bliver skilt. Der bliver skolen en vigtig, beskyttende faktor,” siger psykologen.

Han mener, det er vigtigt, at skolerne sætter fokus på problemet, så de kan støtte børnene. For samfundet glemmer tit, at skilsmissebørn bærer rundt på en masse problemer.

”Skilsmisser er blevet så almindelige, at vi har normaliseret det. Vi har glemt, at det for børnene er en livskrise,” siger han.