Prøv avisen

Kristian Ditlev Jensen til skolestartsgudstjeneste: Gud er jeres bedste skolekammerat

Trods et menighedsråd, der er trådt tilbage i protest, var Kristian Ditlev Jensen i går på prædikestolen ved den årlige skolestartsgudstjeneste. Foto: Iben Gad

Sognepræsten Kristian Ditlev Jensen holdt i dag skolestartsgudstjeneste for en fyldt kirke i Holbøl i Sønderjylland. Præsten er hovedperson i en konflikt med sit menighedsråd

Hele våbenhuset i Holbøl Kirke ved Kruså var dækket af balloner i dag. Det signalerede ikke ligefrem, at netop denne landsbykirke er genstand for folkekirkens mest omdiskuterede personalesag for tiden. Som Kristeligt Dagblad forleden skrev, har det sønderjyske sogns menighedsråd trukket sig i utilfredshed med sognets præst, Kristian Ditlev Jensen.

Menighedsrådet har i en pressemeddelelse oplyst, at det ikke har tillid til præsten, men har ikke ønsket at uddybe. Det har flere beklaget, men det er fortsat uvist, hvad konflikten konkret består i.

Ballonerne i flere farver var fyldt op med helium i våbenhuset. Som de første i kirken kom en mor og hendes søn på cirka syv år. Sønnen fik en ballon, som han lod slippe og stige til vejrs mod et lavt loft bagerst i kirken.

”Du skal passe på, at du ikke mister den, for I skal bruge de balloner til noget senere,” sagde en kvindelig kirketjener med løftet pegefinger og et smil til drengen.

Han var mødt op til den årlige såkaldte skolestartsgudstjeneste, der holdes inden første skoledag i Grænseegnens Friskole i samme by.

Kirketjeneren ønskede ikke at kommentere sagen om Kristian Ditlev Jensen og menighedsrådet, og det samme gjaldt de fleste ved gudstjenesten i dag. Mange var ikke vant til at komme i kirken udover ved festlige anledninger som dagens. Andre kendte slet ikke til konflikten.

To pædagoger fra den lokale børnehave havde dog hørt lidt til den. Men de har svært ved at forstå, hvad den går ud på, sagde de.

”Vi kender kun præsten som en rigtig rar person. Vi kommer ikke i kirken udover ved specielle lejligheder, men vi har et meget godt indtryk af ham,” sagde de.

Da gudstjenesten begyndte, var der fyldt på næsten alle bænke med børn, forældre og balloner. Kristian Ditlev Jensen læste op fra 2. Mosebog – først om Moses’ fødsel og senere om hans møde med den brændende busk, som præsten også prædikede over.

”Når man begynder på noget nyt, kan man godt være spændt og bange. Jeg har lige holdt ferie og været på barsel før det. Derfor har jeg taget min taske med herop nu, fordi jeg er klar til at komme på arbejde igen. Nogle af jer skal i skole for første gang i morgen, og andre skal op i en ny klasse og have nye fag og måske nye lærere. Det kan godt gøre én lidt bange,” sagde han.

En af de fremmødte ved gudstjenesten var frikirkepræsten fra Aabenraa Frikirke, Rasmus Elkjær Larsen, som også er konservativt byrådsmedlem i Aabenraa Kommune. Han var kommet specifikt for at give opbakning til Kristian Ditlev Jensen i konflikten mellem ham og menighedsrådet.

”Jeg har fulgt hans skriverier længe og kan godt lide ham. Jeg mener ikke noget om konflikten, fordi den holdes internt, men jeg vil gerne støtte op om ham. Som præst selv tænker jeg, at det må være utroligt svært, at et menighedsråd ikke bakker op om ham. Det er meget ærgerligt,” sagde han.

Ægteparret Per Borgård og Edith Borgård fra sognet var enige.

”Jeg synes, at manden skal have en chance for at vise, at han er en dygtig præst. På grund af orlov og barsel har han ikke haft mulighed for det. Men de gange, hvor jeg har hørt ham, har han været rigtig god,” sagde Per Borgård.

Fra prædikestolen opfordrede Kristian Ditlev Jensen børnene til at tænke på historien om Moses, og den brændende busk, når de bliver bange.

”Man behøver ikke være bange, når man prøver noget nyt, for Gud er altid med. Han kan være forklædt som lidt af hvert, som han gjorde over for Moses, da han gjorde sig til en brændende busk. Hvis I er bange, skal I bare huske, at Gud er jeres bedste skolekammerat. Det er en god idé at bede en bøn til Gud, for han kan gøre dig tryg.”

Kristian Ditlev Jensen bad derefter børnene skrive bønner på gule post-it-sedler og klistre dem på deres balloner.

”Så når gudstjenesten er slut, sender vi alle balloner op mod loftet til Gud som bønner. Sådan kan man nemlig tale med Gud, ligesom Moses gjorde. Og ligesom Moses skal vi vide, at det hele nok skal gå,” sagde han, inden han som den første lod sin ballon stige til vejrs.

Efter gudstjenesten lød det fra Kristian Ditlev Jensen til Kristeligt Dagblad, at han heller ikke selv er blevet klogere på baggrunden for menighedsrådets mistillid til ham:

”Det er svært at vide, når de ikke begrunder det. Jeg gætter på, at der har været en masse småting, som de har overreageret på.”

Skolestartsgudstjenesten med dertil hørende balloner var på forhånd annonceret af sognepræsten. Foto: Iben Gad