Prøv avisen

Gud har altid været med i ligningen

Diskussionen om, hvorvidt der i moderne videnskab er plads til Gud, og om hvorvidt videnskaben kan rumme Gud, er overflødig – for de to ting udelukker ikke hinanden. - Foto: Polfoto.

En af Danmarks mest anerkendte forskere, professor i partikelfysik Holger Bech Nielsen, har lavet en teori, hvor Gud og naturvidenskaben går hånd i hånd

Diskussionen om, hvorvidt der i moderne videnskab er plads til Gud, og om hvorvidt videnskaben kan rumme Gud, er overflødig for de to ting udelukker ikke hinanden.

Det mener en række fremtrædende danske videnskabsfolk, som Kristeligt Dagblad har talt med. De fleste af forskerne mener, der er plads til begge dele så længe religion og videnskab holdes adskilt, men professor i teoretisk partikelfysik ved Københavns Universitet, Holger Bech Nielsen, går endnu videre.

Jeg tror ikke rigtig, Gud ville ønske at blive holdt uden for naturvidenskaben. Jeg tror, han også vil være Gud for fysikken. Og han får bedre lov til det i min teori, end han får lov til det i de teorier, der er mest populære i vore dage. For jeg arbejder på nogle teorier, hvor det faktisk bliver noget lettere for Gud; hvor han får nogle flere tangenter at spille på, siger fysikeren.

Holger Bech Nielsens teori hedder tilfældig dynamik, og den består i at påstå, at næsten alle komplicerede teorier vil føre til de naturlove, vi kender, og derfor kan Gud så at sige vælge en vilkårlig af de komplicerede teorier, og så vil vores naturlove komme ud af sig selv.

Der er så mange naturvidenskabsfolk, der prøver at holde Gud lidt ude. Det, jeg prøver på at gøre, er at give Gud en bedre chance for at komme til magten, også i det, der skal måles og vejes. Så han også kan få lov at være med der, siger Holger Bech Nielsen.

Men så langt vil professor emeritus ved Aarhus Univeristet, Jens Christian Skou, der i 1997 fik Nobelprisen i kemi, ikke gå.

Viden og tro har ikke noget at gøre med hinanden, så lad os holde det adskilt. Tro har ingen plads i videnskaben. Men det udelukker ikke, at man kan tro på noget, man ikke ved noget om, Gud for eksempel, siger han.

Jens Christian Skou bliver bakket op af Gerd Grubb, professor i matematik ved Københavns Universitet:

Jeg synes ikke, tro og naturvidenskab har ret meget med hinanden at gøre, men de to ting kan sagtens forenes, så længe man holder dem adskilt. Niels Bohr troede jo også på Gud. Naturvidenskab er bare et redskab til at forstå, hvordan tingene hænger sammen. Det er to forskellige sider af ens måde at tænke på, siger Gerd Grubb.

schou@kristeligt-dagblad.dk

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk