Gudstjeneste blev befriet for faste former i Aarhus Domkirke

Fadervor blev danset med hoftesving, og en liberal debattør var aftenens ”evangelist”, da den omdiskuterede forestilling ”Befri Gudstjenesten” lørdag aften havde debut i Aarhus Domkirke

En gruppe dansere instruerede publikum i nogle trin, de skulle udføre, i takt med at de bad Fadervor ved forestillingen ”Befri Gudstjenesten” lørdag aften. –
En gruppe dansere instruerede publikum i nogle trin, de skulle udføre, i takt med at de bad Fadervor ved forestillingen ”Befri Gudstjenesten” lørdag aften. – . Foto: Anders Teibel.

Efter sin prædiken går præsten Christina Laursen op på den røde platform midt i kirken, der fungerer som scene. Hun har en mursten af en gammel bibel med, men åbner den ikke. Hun holder den i begge hænder, og mens hun de næste seks minutter blandt andet taler om sine frustrationer over bogstavtro fortolkning af Bibelen, kigger hun flere gange ned mod den lukkede bog. Det ser ud til, at hun har sine talenoter på den.

”Jesus forsøgte at pege på noget,” siger hun til sidst i talen.

”Og når nogen peger på noget, er det virkeligt dumt, hvis man bliver ved med at kigge på den, der peger. Så skal man vove at løfte blikket og kigge i den retning, vedkommende peger.”

Christina Laursen er sognepræst i Løget Kirke i Vejle, men i disse dage er hun præst ved forestillingen ”Befri Gudstjenesten”, der foregår i Aarhus Domkirke. Forestillingen er et samarbejde mellem Teatret Svalegangen og Aarhus Domkirke og har i den seneste uge fået kritik. Dels fordi man har inviteret en imam til at prædike, hvilket ikke sker på denne debutaften, men den følgende. Dels fordi det ifølge kritikerne er en udtyndet kristendom, der bliver serveret.

Men det vil Christina Laursen formentlig være uenig i. Ifølge hendes tale handler det om at have fokus på det, Jesus pegede på i stedet for Jesus i sig selv. Og sammen med dansere, sangere, musikere og en rapper gav hun lørdag aften til premieren sit bud på, hvad det er, Jesus peger på.

Ligesom de følgende forestillinger er denne første udsolgt, og en halv time før den begynder, er der allerede lang kø udenfor.

En af dem, der venter, er Karen Søndergaard Kristensen på 76 år, som er fast kirkegænger i Risskov Kirke ved Aarhus. Hun har købt billet, fordi hun har fulgt debatten om forestillingen, og fordi hun er spændt på at se, hvordan de vil gentænke gudstjenesten.

”Jeg synes godt, man kan lave om på noget. Selvfølgelig skal man ikke ændre de dybere ting, men derfor kan man da godt ændre noget. Det er godt, at der er noget forskelligt,” siger hun.

Da døren åbner, bliver de ventende vist ind igennem en slags tunnel af hvidt stof. Bagved lyser røde lamper, og man kan høre et sammenkog af forskellige popsange. For eksempel ”Kald det kærlighed” med Lars Lilholt og ”Inderst inde” med Søs Fenger.

På et lærred for enden af tunnelen er der et Luther- citat fra Den Store Katekismus: ”Det dit hjerte hænger ved, det du stoler på, det er egentlig din Gud,” står der.

Publikum bliver ledt højre og venstre om kirkens midtersektion, der er afskærmet af hvidt stof. Kirken er lyst op med blåt og rødt lys.

Præst Christina Laursen træder frem sammen med 10 dansere og sangere. Hun byder velkommen, inden de 10 andre danser Fadervor. De instruerer publikum i at samle hænderne i brysthøjde, slå dem mod lårene og skyde hoften frem. Først til den ene side og så til den anden, mens de beder Fadervor i takt med trinene.

Efter rapperen Per Vers har fremført sin rap over et stykke fra Prædikerens Bog, fremfører Christina Laursen sit bud på et nyt indstiftelsesord til nadverritualet:

”Der var engang et menneske, der pegede på det øjeblik, hvor nuhed og nærvær får lov til at råde,” begynder det.

Jesu Kristi legeme under nadveren er i dette bud på en gudstjeneste ”urteudtræk på grøn te, kvæde, honning og dild med pie på oksehjerte” fra den aarhusianske Michelin-restautant Gastronomé.

Tæppet for midtersektionen i kirken bliver bagefter trukket fra, og publikum bliver ledt ind på bænkene. Gospelsangeren Rune Herholdt leder an i salmesang. Så går præst Christina Laursen op for at læse prædiketeksten.

”Jeg skal bede jer sætte jer godt til rette og lytte til, hvad aftenens evangelist, Rasmus Brygger, skriver om tro”.

Rasmus Brygger er tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom og i dag debattør. Hans tekst, som præsten læser op, er et debatindlæg i Kristeligt Dagblad fra juni sidste år. Han er ateist, og i indlægget opfordrer han andre ateister til at være tolerante over for troende.

Christina Laursen går ned fra scenen igen, og op kommer skuespiller og instruktør Hans Rønne. Han er aftenens gæsteprædikant. Hans prædiken handler om, hvordan jødedommen, kristendommen og islam er knyttet sammen, og hvorfor det er forkert at have religionsstrid.

Den sidste fællessalme er den britiske popgruppe Coldplays hit ”Fix you”.

Udenfor står Joanna Mikkelsen på 23 år. Hun er sjældent i kirke, når det ikke er på grund af konfirmation, bryllup eller barnedåb. Men hun blev alligevel nysgerrig efter at se, hvordan et teater kunne genfortolke en gudstjeneste. Det blev vellykket, mener hun:

”Jeg synes, det var helt vildt smuk, denne genfortolkning af religion. Jeg kunne godt lide prædikenen om, at vi skal finde ind til kærligheden og sammenholdet. Der blev sat nogle nye ord på, hvad religion egentlig vil fortælle os,” siger hun.

En imam prædikede under den anden opførelse af forestilligen ”Befri gudstjenesten”. Denne fandt sted efter redaktionens slutning i aftes, men anmeldes i Kristelig Dagblad i morgen.