Gymnasieelev: Der sker ingen ændringer, hvis ikke jeg siger noget

Der må ændres på mentaliteten om, at gymnasiet er den eneste mulighed efter folkeskolen, mener gymnasieeleven Katrine Fischer

Hvad var din intention med debatindlægget?

"Jeg har i noget tid været i tvivl om, hvad jeg skulle gøre ved problemet med mine uengagerede medstuderende. Skulle jeg bare tie stille? Men så fandt jeg frem til, at der ikke sker nogen ændringer, hvis jeg ikke siger noget. Min intention var at skabe en debat om, at det reelt er et problem for de elever, der gerne vil lære noget, at lærerne bliver nødt til at gå efter en lav fællesnævner, for at alle skal kunne være med. Jeg ville gerne ændre på mentaliteten i samfundet om, at efter folkeskolen skal du på gymnasiet."

Hvorfor er det et problem?

"Fordi det resulterer i, at vi får gymnasier, der simpelthen ikke kan rumme alle de mennesker. Jeg mener, at nogle gymnasieelever ville være bedre tjent med en anden uddannelse, der ikke er boglig. For hvis man ikke kan administrere at gå i gymnasiet, kan jeg heller ikke se, hvordan man skal kunne magte en videregående uddannelse. For det første skal man kun gå i gymnasiet, hvis man virkelig vil gå i gymnasiet. For det andet er det ikke alle, der er egnede til at gå i gymnasiet. Det er det, jeg har ønsket at rejse en debat om."

Hvad forventer du, der kommer til at ske nu?

"Jeg håber, at debatten kan være med til at sætte fokus på, at gymnasiets reaktion på mit debatindlæg bare ikke må finde sted i Danmark, hvor vi er stolte af vores ytringsfrihed. Mit ønske er, at gymnasieledelser vil tænke sig om en ekstra gang, inden de vælger at stemple deres elever som mobbere og give dem advarsler. Og så håber jeg, det kan hjælpe andre, der står i samme situation. At folk tør skrive læserbreve, uden at de skal være bange for, at det ender i problemer."