Håbet om at finde de nye guldhorn driver amatørarkæologerne

Rundt omkring på landets marker kan man for tiden se talrige håbefulde skattejægere, da efteråret er sæson for arkæologiske fund. Præmien ved et fund findes dog ikke kun i genstandens vægt i guld eller sølv, men lige så vel i idéen om at bidrage med en brik i et historisk puslespil

Det er ikke kun penge-præmien ved et fund men lige så vel i idéen om at bidrage med en brik i et historisk puslespil, som driver amatørarkæologerne (Arkivfoto)
Det er ikke kun penge-præmien ved et fund men lige så vel i idéen om at bidrage med en brik i et historisk puslespil, som driver amatørarkæologerne (Arkivfoto).

Der er guld i den danske muld. I hvert fald hvis man spørger en amatørarkæolog. Selv om betegnelsen amatørarkæolog indeholder ordet amatør, har denne gruppe guldgravere inden for det seneste år fundet flere arkæologiske skatte.

Så sent som i dag blev fundet af en arabisk møntskat på Bornholm offentliggjort og karakteriseret som et af de vigtigste skattefund fra Vikingetiden. På Fyn fandt vennerne Benny Pennerup og Brian Bechmann for nylig resterne af en boplads, der sandsynligvis er forløberen for byen Odense.

LÆS OGSÅ: Amatører finder kæmpe sølvskat ved Lejre

Den garvede amatørarkæolog Kjeld Larsen, der gennem de sidste 20 år har søgt historiske fund i den danske jord, bekræfter amatørarkæologernes vigtige rolle i opdagelsen af arkæologiske fund:

Mange af historiens mest værdifulde fund er gjort af amatørarkæologer, som med den rette forståelse og rådgivning fra museerne bliver en værdifuld hjælp og kilde til frivillig arbejdskraft i en tid, hvor kulturhistorie og museer desværre er blevet nedprioriteret i vores hverdag.

Det er specielt i foråret og efteråret, at arkæologerne går på jagt. I disse perioder er markerne nypløjede, og de hyppige regnskyl har skyllet den løse jord af eventuelle flintøkser og historiske genstande.

Når man indleverer et arkæologisk fund, et såkaldt danefæ, på det lokale kulturhistoriske museum, vil det afhængig af stand og historisk værdi udløse en dusør, hvilket muligvis er årsagen til den seneste tids stigning i salg af metaldetektorer.

LÆS OGSÅ: Arabisk møntskat dukker op på Bornholm

Men for Kjeld Larsen er det ikke økonomien i det arkæologiske arbejde, der motiverer ham.

Det, at finde svar og kunne tidsbestemme og finde sammenhæng i historien ud fra enkelte stenstykker fundet på en mark, er utrolig tilfredsstillende. Det er detektivarbejde, hvor små tegn kan fortælle utrolige historier om vores forfædre. Det sætter livet lidt i relief, når man som jeg roder med stenværktøjer, der er over én million år gamle. Det giver mig lidt håb for fremtiden, når det går op for mig, at den tidslomme, vi befinder os i, kun er et sandkorn i menneskehedens samlede historie, siger han.

Det største arkæologiske fund han personligt har gjort, er en boplads fra den tidlige del af Jægerstenalderen, fra Ahrensburg-kulturen, som kan dateres tilbage til 10.000 år før Kristi fødsel. En tid hvor Danmark var meget sparsomt beboet.

LÆS OGSÅ: Danmarks hr. Danefæ

For Jan Andersen, der er formand for Sammenslutningen af Danske Amatørarkæologer og har samlet oldsager siden han var syv år, er det også jagten på fortiden, der driver ham. Han forsikrer dog om, at metaldetektoren, der nemt kommer op og koste 5000 kroner, efterhånden er betalt ind.

Vi leder efter alt fra gammelt rustent jern til historiske skatte, og det der driver os, er nok håbet om at finde nogle nye guldhorn. Jeg har blandt andet fundet mellem 35-40 borgerkrigsmønter, som har en værdi af 150-200 kroner per styk, fortæller han, men tilføjer, at man skal være utrolig heldig, hvis man skal leve af at være amatørarkæolog.

Men det er ikke blot et spørgsmål om held, når det kommer til at grave efter fortiden. Det kan være en stor hjælp at få nogle råd med på vejen. Derfor anbefaler Jan Andersen folk med interesse for arkæologi til at opsøge en forening først:

Den bedste måde at komme i gang på er at melde sig ind i en amatørarkæologforening. Så kan man få oplæring i, hvad man skal gøre, hvis man har fundet noget. Man må for eksempel endelig ikke bruge stålbørste til at rengøre fundet, da det kan ødelægge eventuelle tegn på, hvornår fundet er fra. Der kan for eksempel sidde pollen på, som kan bestemme, hvor gammel genstanden er, siger han.

Han bruger fundet af et såkaldt Dagmarkors på Bornholm i september 2012 som eksempel på nødvendigheden af at have en grundlæggende viden om arkæologi. Sølvkorset skulle efter sigende indeholde en splint fra Jesu kors.

LÆS OGSÅ: Dagmarkorsets historie

Det var en professionel arkæolog, der fandt korset, og derfor vidste han, at man ikke måtte åbne korset, da man kunne risikere at ødelægge indholdet. Han bragte det direkte til Bornholms museum. Hvis det havde været en uvidende nybegynder, havde vedkommende måske prøvet at åbne genstanden og ødelagt det, der kunne være et stort historisk fund, der var mere værd, end materialet genstanden er lavet af, forklarer han med bekymring i stemmen.

I dag er der omkring 700 medlemmer af Sammenslutningen af Danske Amatørarkæologer, men udover denne sammenslutning findes der yderligere 35 andre lokale arkæologiske foreninger på landsplan.

Jan Andersen så dog gerne, at der kom flere medlemmer, da han er bekymret for, at hans slags er en uddøende race i kraft af, at de fleste befinder sig i aldersgruppen plus 50.

Indehaveren af Detektorshop.dk, Jesper Hansen, bekræfter også, at køberne på hans webshop, hvor han sælger amatørarkæologers vigtigste redskab - metaldetektorer, typiske er et godt stykke over 30 år. Han har dog oplevet, at salget af metaldetektorer er steget i de seneste måneder i forbindelse med de mange arkæologiske fund.

På Kulturstyrelsens hjemmeside kan man finde top 10 over de største arkæologiske fund i 2011:

Kjeld Larsen arkæologiske arbejde kan følges på hans blog:

Foto: Bornholms Museum.
Foto: John Lee
Foto: Kjeld Larsen
Foto: Kjeld Larsen.
Foto: Jan Andersen.