Prøv avisen

Hårdføre træer besejrede den seneste istid

Nåletræer i Skandinavien overlevede istiden i titusinder af år. De blander sig i dag med træer fra Sydeuropa

Den seneste istid slog ikke alle Skandinaviens nåletræer ihjel, som videnskaben hidtil har troet.

Både fyr og gran overlevede i små isfrie lommer i Norge frem til istidens ophør for omkring 9000 år siden.

Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, baseret på dna-analyser og prøver af mange tusind år gammel pollen fra en norsk søbund.

Dermed står det klart, at gran- og fyrretræerne i Skandinavien ikke, som hidtil antaget, udelukkende er kommet hertil efter istiden fra Syd- eller Østeuropa.

Vi har både gamle, originale skandinaviske træer og udefrakommende typer. Den ny viden kan blive interessant for plantageejere og andre i træbranchen.

Resultaterne bringes fredag i det videnskabelige tidsskrift Science. Bag dem står dna-professor Eske Willerslev og hans medarbejdere på Grundforskningscenter for Geogenetik i København sammen med kolleger fra universiteterne i Uppsala og Tromsø.

Ph.d. Tina Jørgensen, som sammen med Willerslev har spillet en central rolle i undersøgelsen, siger:

- Der var arter af gran og fyr, som overlevede det barske klima i små refugier i årtusinder og dermed var i stand til at sprede sig langsomt, da isen trak sig tilbage.

De opsigtsvækkende fund stammer fra prøver, hentet to steder i Norge - nemlig på øen Andøya i nordvest og Trøndelag i landets centrale del.

De overlevende træer voksede på små isfrie pletter midt i isørkenen eller på en nunatak - en klippetop, der rager op gennem iskappen, som de kendes fra Grønland.

Den oprindelige skandinaviske gran er hårdfør og har overlevet helt ekstreme klimaskift, hvor den i titusinder af år har været isoleret og levet sit eget liv, anfører professor Eske Willerslev.

- Det er fuldstændig uundgåeligt, at det vil føre til kvalitetsforskelle på de to typer. Det kan have betydelige økonomiske perspektiver for skovejere, for den originale gran vokser sandsynligvis langsommere og er hårdere i veddet, siger Eske Willerslev.