Prøv avisen

Højere straf skal stoppe hjemmerøvere

De Konservatives leder, justitsminister Lars Barfoed (i midten) ankom til forhandlingerne sammen med Mike Legarth (tv.) og Tom Behnke (th.). -- Foto: Marie Hald.

MED AFSTEMNING En fordobling af straffen for hjemmerøveri og overfaldsvoldtægt og mere politi skal få kriminaliteten til at falde. Ekspert tvivler på effekt

Hjemmerøvere og personer, som overfalder og voldtager en pige, kan se frem til at få fordoblet deres tid bag tremmer til fem år.

Det er resultatet af en aftale om en tryghedspakke mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne. En pakke, som Socialdemokraterne erklærer sig parate til at stemme for.

LÆS OGSÅ:Højere straf kan ikke stå alene

Aftalen indebærer samtidig, at straffen for organiseret indbrudskriminalitet stiger med en tredjedel. Det skal sammen med flere penge til politiet få kriminaliteten til at falde, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

"Det er en dårlig dag for alle med et rocker-rygmærke på vesten eller et koben i tasken. Vi vil ikke finde os i, at kriminelle tyvebander turnerer rundt i vores villakvarterer i varevogne, eller rockere og bander, der gør gader utrygge," siger Claus Hjort Frederiksen.

Partierne er blevet enige om at afsætte penge, så politiets bandeenhed kan fortsætte. Samtidig vil der blive oprettet en tilsvarende indbrudsenhed, som skal arbejde på tværs af politikredsene med at fange organiserede tyvebander og stoppe hælernetværk og hjemmerøvere.

"Det er omfattende tiltag, vi tager for at komme kriminelle bander, organiserede indbrud og hjemmerøvere til livs. Det er områder, hvor kriminaliteten er taget til, og vi vil gøre alt, hvad vi kan for at gøre Danmark så trygt og sikkert som muligt," siger justitsminister Lars Barfoed (K).

Ifølge professor og sociolog Michael Hviid Jacobsen er pakkens fokus på strengere straffe og en styrket politiindsats dog ikke garanti for, at østeuropæiske tyvebander fremover styrer uden om Danmark.

Han efterlyser en øget kriminalpræventiv indsats for at komme kriminaliteten til livs.

"Strengere straf har ikke nogen effekt, hvis det står alene. Det kan man se i USA, hvor man har forsøgt sig med meget lange fængselsstraffe. Men hvis ikke man løser de bagvedliggende sociale problemer og årsager til kriminaliteten, så er strengere straf blot symptom- behandling," siger Michael Hviid Jacobsen.

Han understreger dog, at der vil gå nogle år, før effekten af pakken reelt kan måles.

Tryghedspakken anses for at være en del af Dansk Folkepartis betaling for at gå med i aftalen med regeringen og De Radikale om forringelser af efterlønnen og en fremrykning af en højere pensionsalder.

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, lægger især vægt på, at straffen for overfaldsvoldtægter nu stiger:

"Straffen for voldtægt har været alt for lav. Det er så dybt, dybt, krænkende for de piger, som bliver voldtaget. Vi ser tilfælde, hvor piger på 15 år, som endnu ikke har fået deres seksuelle debut, bliver overfaldet, mens de går på gaden," siger Pia Kjærsgaard.

Hun forventer ligesom justitsministeren, at de strengere straffe kan lynvedtages i Folketinget inden sommerferien.

I alt vil tryghedspakken koste 270 millioner kroner og betyde øget pres på fængslerne. Det skal blandt andet løses ved, at udlændinge i højere grad bliver sendt hjem til afsoning, og at flere får samfundstjeneste.

/ritzau/