Når danske virksomheder skal finde nye medarbejdere, er der en række kompetencer, som synes oplagte for dem at efterspørge. Som at søge en, der er fagligt kompetent, en stærk leder eller en god formidler. Men en anden form for tillægsord begynder også at fylde i jobannoncerne i disse år, og de er af mere blød karakter.
Det viser et større projekt fra erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy, som de seneste år har undersøgt, hvordan virksomheders efterspørgsel på arbejdskraft ændrer sig. Siden efteråret 2019 har forskerne bag ved hjælp af kunstig intelligens indsamlet og analyseret data fra omkring 650.000 danske jobopslag, og ud fra dem kan de se, hvilke ord, sætninger og fagtermer der går igen.
Opslagene peger på, at den hårde faglighed stadig er vigtig, men ikke nok, hvis man vil sikre sig et job, siger lektor Per Gunnar Bergfors, der er en del af projektet. Nu efterspørges der i højere grad også personlige kompetencer inden for etik, menneskelig udvikling og selvbevidsthed.
”I efteråret 2019, hvor vi begyndte vores analyse, ville 55 procent af annoncerne indeholde mere bløde kompetencer. Nu ligger det på omkring 60 til 62 procent. Det lyder måske ikke af meget, men det svarer til, at der hver måned er 1500 flere jobopslag, der efterspørger personlige kompetencer. Det er blandt andet ord som 'nærværende', 'empatisk', 'tålmodig', 'autentisk' og 'balanceret', der fylder mere,” siger han
Ifølge Per Gunnar Bergfors er der især sket en stigning i efterspørgslen på medarbejdere, der er vedholdende, ihærdige og har gåpåmod.
”Den slags kompetencer var stort set ikke eksisterende i jobopslagene, da vi begyndte vores undersøgelse. Vi kan ikke se hvorfor, men det kan tænkes, at coronakrisen har gjort virksomheder mere opmærksomme på, at det er godt, at man kan hvile i sig selv og hive sig selv op, når forholdene skifter,” siger han.
Generelt peger udviklingen på en større anerkendelse af de personlige kompetencer, tilføjer lektoren.
”Faglighed er vigtigt, men der er en øget bevidsthed om, at man også skal kunne omsætte den og bruge den i forskellige kontekster. På arbejdsmarkedet i dag skifter forholdene hurtigt, og måske skal man pludselig arbejde mere hjemme eller tilpasse sig nye arbejdsgange og -opgaver. Derfor er din personlighed vigtig.”
Det store datagrundlag gør det også muligt at undersøge forskelle mellem brancher og arbejdspladser. Indenfor banksektoren lader traditionelt lederskab for eksempel til at fylde mere i jobopslag fra Danske Bank og Nykredit end hos Nordea, der har mere fokus på nysgerrighed, siger Per Gunnar Bergfors. Indenfor salg og markedsføring er kreativitet og kommunikation vigtigt, og i opslag rettet mod præster og kordegne er nogle af de mest markante bløde kompetencer forpligtelse, engagement og respekt.
Man skal dog også være opmærksom på, at de bløde værdier sagtens kan dække over hårdt arbejde. Det kan for eksempel lyde bedre at søge en fleksibel og vedholdende medarbejder end en, der er omstillingsparat og robust.
”Udfordringen er, at jobannoncer altid er skrevet meget positivt. Det handler om at tiltrække arbejdskraft,” siger Per Gunnar Bergfors.