Prøv avisen

Haarder tager fat på største knaster i imamforhandlinger

Ekstremistliste, som skal holde radikale forkyndere ude, og kriminalisering af ytringer er store knaster.

Efter en række delaftaler eller pakker, som skal dæmme op for radikalisering i Danmark, mangler der kun at blive slået sløjfe om den sidste, når kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) inviterer til forhandlinger tirsdag morgen.

Til gengæld er det også den, der er sværest at nå til enighed om. Det drejer sig om en indrejseliste, der skal holde radikale forkyndere ude og kriminalisering af ytringer i religiøse læreforhold.

Foreløbig er det lykkedes Bertel Haarder at indgå brede delaftaler om andre emner, men SF og Liberal Alliance har udtrykt stor skepsis overfor de resterende knaster, som der tages fat på tirsdag.

- Man vil lave en åben liste og forbyde holdninger til en anden styreform end den danske. Vi synes godt, at man må have en holdning til, at Danmark skal have en anden styreform.

- Det afgørende er, at man ikke har holdninger, der er kriminelle i Danmark, som at opfordre til terror og vold, siger SF's gruppeformand, Jacob Mark, der frygter en åben liste, hvor letpåvirkelige vil se op til dem, der optræder på den.

Regeringen vil have en offentlig indrejseliste, som skal ekskludere forkyndere, der har ytret sig imod demokratiet tidligere.

Det afviser SF og LA dog, og det springende punkt bliver derfor, om der kommer en bred aftale, eller om de to partier betakker sig.

Regeringen har allerede flertal med resten af blå blok og Socialdemokraterne for forslaget.

Desuden vil regeringen kriminalisere ytringer, som undergraver den danske lovgivning.

Det er blevet kaldt meget vidtgående, og spørgsmålet er, hvordan antidemokratiske ytringer skal rammes i praksis. Frygten er, at de kommer til at ramme forkerte.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har også indkaldt til forhandlinger på området. Mens hun tager fat i forebyggelse, har Bertel Haarder haft fokus på opstramninger.