Hårdt abortopgør i Kristendemokraterne bag Arendts farvel

Isabella Arendt forsøgte i sidste uge at lukke den interne debat om abort i Kristendemokraterne. Ifølge en central kilde fik det i aftes næstformand Marianne Karlsmose til at true med at gå. I dag har Isabella Arendt trukket sig fra både formandspost og parti

Ifølge organisatorisk næstformand Niels Chresten Andersen har konflikten i Kristendemokraterne om, hvordan man skulle lægge sig i abortspørgsmålet - en debat, som blandt andre Jens Rohde har holdt liv i - spillet en afgørende rolle for Isabella Arendts afgang.
Ifølge organisatorisk næstformand Niels Chresten Andersen har konflikten i Kristendemokraterne om, hvordan man skulle lægge sig i abortspørgsmålet - en debat, som blandt andre Jens Rohde har holdt liv i - spillet en afgørende rolle for Isabella Arendts afgang. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Isabella Arendts pludselige farvel til Kristendemokraterne tirsdag formiddag som landsformand og partimedlem kom måske som en overraskelse for det politiske Danmark. Knapt så stor var overraskelsen for partiets to næstformænd, der nu overtager ledelsen.

Begge bekræfter, at der det seneste halve år har været et hårdt opgør om partilinjen i abortdebatten. Udadtil har konflikten stået mellem Isabella Arendt og partiets folketingsmedlem det seneste år, Jens Rohde, men også på de indre linjer er bølgerne gået højt, især efter at Jens Rohde 8. marts lancerede sit forslag om at gøre abort til en rettighed for alle kvinder i hele verden. Det har især pikeret partiets mere traditionelle bagland.

I sidste uge forsøgte Isabella Arendt at lukke for debatten i et nyhedsbrev til alle medlemmer, der slog fast, at partiet går ind for retten til fri abort. Ifølge en centralt placeret kilde fik den formulering imidlertid mandag aften den nu fungerende landsformand og hidtidige næstformand, Marianne Karlsmose, til at true med at forlade sin post i partiet.

Omdrejningspunktet for konflikten har været, om man passivt skulle acceptere, at kvinder kan få abort, eller om man skulle arbejde aktivt for at fremme adgangen til abort i hele verden. Sidste år forsøgte man at lande et kompromis i en såkaldt 2030-plan, som på den ene side siger, at kvinders ret til abort ikke må kompromitteres eller begrænses, og på den anden side, at partiet vil arbejde for at nedbringe aborttallet.

Selv siger Marianne Karlsmose:

"Jeg kan bekræfte, at jeg også har overvejet, om jeg skulle være en del af partiledelsen, også på grund af det høje konfliktniveau, der er. Det har jeg drøftet med Isabella, og derfor var jeg klar over, at hun også havde de overvejelser. Og det er klart, at det også har påvirket hendes overvejelser. Men jeg har ikke nogen kommentarer til et brev eller en mail, jeg har sendt i en meget sluttet kreds."

Den fungerende formand tilføjer, at hun har "stået meget fast på formuleringerne i 2030-planen" om abort, og at de formuleringer ikke stod i det nyhedsbrev, Isabella Arendt sendte ud i sidste uge. Isabella Arendt fortalte ikke selv næstformanden om sin beslutning om at gå, den fik hun overbragt af Ritzau.

"Det synes jeg ikke er i orden", siger Marianne Karlsmose.

Partiets organisatoriske næstformand og tidligere partisekretær, Niels Chresten Andersen fra Rønne på Bornholm, er ikke så overrasket over Isabella Arendts farvel.

"Det er en dybt, dybt beklagelig situation, som desværre ikke kommer helt bag på mig. Jeg har været imponeret over, i hvor lang tid Isabella har kunnet udholde den behandling, hun har fået. Det gælder indadtil, men også lidt, hvad der har været i pressen," siger Niels Chresten Andersen.

Hvad har fået Isabella Arendt til at forlade Kristendemokraterne netop nu?

"Jeg tror ikke, der har været en helt præcis årsag til det, men der kan være én ting, som har givet noget kritik. Det er bare mit bud, men hun skrev et brev til samtlige medlemmer i sidste uge for at låse og lukke ned for denne her abortdebat. Det er et svært emne at formulere sig om i partiet," siger Niels Chresten Andersen.

2030-planens ord om, at man "ikke vil begrænse eller kompromittere kvinders ret til abort" flugter ikke med ordene i principprogrammet fra 2008, hvor det stadig hedder, at "abort er overgreb på menneskeliv og principielt problematisk".

"Det har givet nogle diskussioner, som ikke er færdige, men der meldte Isabella Arendt ud i sidste uge til medlemmerne, at KD går ind for fri abort," siger Niels Chresten Andersen.

"Det, at hun går ud og siger, at vi går ind for fri abort, rammer nogle i partiet, også mig selv. Principprogrammet siger, at det principielt er uacceptabelt med den lov, og der føler vi stadig, at det er det grundlag, vi er medlemmer på."

Han er samtidig fuld af lovord over, at den nu forhenværende formand har stået så meget intern kritik og så mange personlige angreb igennem. Især det seneste halve år har bølgerne gået højt, og der har været stridigheder mellem Isabella Arendt og Jens Rohde, som udover abortspørgsmålet også har handlet om rollefordelingen de to imellem, og hvem der skulle forhandle det ene eller det andet på Christiansborg.

"Hun har taget det utrolig flot, har tiet stille, og har ladet andre komme med meget personlig kritik om hendes evner og kvalifikationer, og hvad der ellers er blevet sat spørgsmålstegn ved," siger Niels Chresten Andersen.

Både Marianne Karlsmose og Niels Chresten Andersen mener, at der er et politisk grundlag for at føre partiet videre, men hvordan det i givet fald skal ske, afgøres først på et forretningsudvalgsmøde på torsdag og et hovedbestyrelsesmøde den 11. juni.

"Hvordan vi håndterer situationen, bliver helt afgørende. Det skal der lige soves på. Jeg håber, der kommer nogle gode ideer," siger Niels Chresten Andersen.

Isabella Arendt selv har over for Kristeligt Dagblad forklaret sin afgang med det høje konfliktniveau i partiet.