Blyforgiftning eller druk? Hårlok fra Danmark skabte mystik om Beethovens død

Efter at have analyseret forskellige hårlokker fra den tyske komponist Ludwig van Beethoven har forskere skiftet mening om komponistens dødsårsag. En hårlok fra Danmark var med til at skabe forvirringen

I oktober 1943 blev en jødisk familie på otte personer hjulpet af den danske læge Kaj Alexander Fremming og som tak modtog lægen en medaljon med en ganske særlig hårlok. Den stammede fra den verdensberømte tyske komponist Ludwig van Beethoven
I oktober 1943 blev en jødisk familie på otte personer hjulpet af den danske læge Kaj Alexander Fremming og som tak modtog lægen en medaljon med en ganske særlig hårlok. Den stammede fra den verdensberømte tyske komponist Ludwig van Beethoven. Foto: Joseph Karl Stieler / Center for Beethoven Studies, San Jose State University.

I oktober 1943 var hundredevis af jødiske familier på flugt fra den tyske besættelsesmagt i Danmark. 

I Gilleleje blev en familie på otte personer hjulpet af den danske læge Kaj Alexander Fremming, og som tak modtog lægen en medaljon med en ganske særlig hårlok. Den stammede angiveligt fra den verdensberømte tyske komponist Ludwig van Beethoven.

Hårlokken er siden blevet brugt til at forsøge at løse gåden om komponistens død, og i sidste uge præsenterede et hold af forskere fra universiteter i England og Tyskland en hel ny – og overraskende – analyse af hårlokken i tidsskriftet Current Biology.

Men hvordan den jødiske familie kom i besiddelse af en hårlok fra verdens måske mest kendte komponist er også lidt af en gåde. I medaljonen stod en tekst, der fortalte, at den unge musiker Ferdinand Hiller havde klippet hårlokken af komponistens hoved dagen efter dennes død.

Teksten i medaljonen lyder: "Dette hår blev klippet af Beethovens lig af min far, Ferdinand v. Hiller, dagen efter Ludwig van Beethovens død, dvs. den 27. marts 1827, og blev givet til mig i fødselsdagsgave i Köln den 1. maj 1883. Paul Hiller”
Teksten i medaljonen lyder: "Dette hår blev klippet af Beethovens lig af min far, Ferdinand v. Hiller, dagen efter Ludwig van Beethovens død, dvs. den 27. marts 1827, og blev givet til mig i fødselsdagsgave i Köln den 1. maj 1883. Paul Hiller” Foto: Center for Beethoven Studies, San Jose State University

En liter vin til frokost

Lige siden Ludwig van Beethovens død den 26. marts 1827 har forskere prøvet at forklare, hvad der i sidste ende slog ham ihjel.

Ved obduktionen i 1827 blev dødsårsagen kædet sammen med en stærkt ødelagt lever, men om organets tilstand skyldtes et stort alkoholforbrug eller en leversygdom, har forskere ikke kunnet enes om. 

Beethovens markante alkoholforbrug var kendt i samtiden. En nær ven skulle have fortalt, at komponisten alene til frokosten drak en liter vin hver eneste dag.

Men i år 2000 kom en ny teori, der gik ud på, at komponistens skrumpelever, og den medfølgende død, skyldtes blyforgiftning. Bly var dengang benyttet i både maling, medicin og i den vin, som Beethoven elskede så højt.

Teorien blev understøttet af netop den hårlok, som Ferdinand Hiller skulle have klippet af komponistens hoved, og som den jødiske familie forærede den danske læge.

Analyser af "Hiller-hårlokken" viste nemlig høje mængder af bly, og forskerne konkluderede, at komponistens høretab, helbredsproblemer og død alle skyldtes blyforgiftning. 

Hårlok tilhørte ikke Beethoven

Artiklen i Current Biology rydder imidlertid denne teori af bordet og afviser samtidig, at "Hiller-hårlokken" overhovedet skulle stamme fra Ludwig van Beethoven. 

Forskerne har nemlig foretaget DNA-analyser af otte forskellige hårlokker, der alle var tilskrevet Beethoven, og kunne konkludere at "Hiller-hårlokken", som den taknemmelige jødiske familie forærede den danske læge, ikke har tilhørt Beethoven, men en ukendt kvinde af Ashkenazi-jødisk herkomst.

I de "ægte" hårlokker fandt forskerne ingen klare tegn på blyforgiftning, men derimod beviser for, at komponisten var genetisk disponeret for leversygdom, og at han ved sin død led af leversygdommen Hepatitis B:

"Sammen med den genetiske disposition og hans bredt accepterede alkoholforbrug giver disse plausible forklaringer på Beethovens alvorlige leversygdom, som kulminerede med hans død," konkluderer forskerne.