Ingen familie i danmarkshistorien har haft så mange folketingsmedlemmer som familien Hækkerup. Da Nick Hækkerup søndag trak sig som justitsminister og medlem af Folketinget for at blive direktør i Bryggeriforeningen, bliver det første gang siden perioden 1981-1983, at Folketinget ikke har et medlem med efternavnet Hækkerup. Hvor lang perioden uden en Hækkerup bliver, afgøres måske allerede ved næste folketingsvalg senest 4. Juni 2023, da næste skud står klar som folketingskandidat.
Men inden vi kommer til det nyeste skud, skal vi først tilbage til rødderne.
Den første socialdemokratiske Hækkerup, der blev valgt til folketinget, var Hans Kristen Hækkerup. Han begynder karrieren i Ringsted byråd i 1913, men blev valgt til Folketinget i 1920. Otte år senere vender han dog hjem til Ringsted for at blive borgmester, men året efter - i 1929 - dør han. Ifølge Claus Bryld, der er professor emeritus i historie på Roskilde Universitet, er den første Hækkerup en, der skiller sig ud.
“Oldefar H.K. Hækkerup begynder først i 1900-tallet at skrive i Socialisten, som var det venstreorienterede socialdemokratiske blad, men han bliver med tiden mere midtersøgende,” siger Claus Bryld.
Der går næsten 20 år, før navnet Hækkerup igen er at finde blandt Folketingets medlemmer. Men det er også her, man finder den Hækkerup, som er kommet tættest på magtens tinde. Sønnerne af Hans Kristen Hækkerup, Hans Erling og Per Hækkerup, spiller begge afgørende roller i dansk politik i efterkrigsårene helt frem til slutningen af 1970’erne.
Den første bliver justitsminister i seks forskellige regeringer i perioden 1953-1964. Han gør sig uheldigt bemærket, da han indfører et krav om, at alle biler skal udstyres med stænk-lapper, som i stedet for at mindske mængden af regn og slud for bagvedkørende biler, øger mængden. Lillebror Per Hækkerup lægger en hård linje i udenrigs- og forsvarspolitikken. I årene inden og efter at han bliver valgt til Folketinget i 1950, har han været formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og generalsekretær i den internationale ungsocialdemokratiske organisation IUSY. Sovjetunionens magtovertagelse i de østeuropæiske lande får Per Hækkerup til at blive glødende Nato-tilhænger.
“Brødrene var meget forsvarsvenlige og mere konservative end de fleste andre socialdemokrater på det område, og så var de fuldtonede støtter af det danske Nato-medlemskab,” siger Tim Knudsen, der er professor emeritus i statskundskab ved Københavns Universitet.
Den vurdering er Claus Bryld enig i og kalder Per Hækkerup for “højre-socialdemokrat”.
“Han blev af flere nævnt som statsministerkandidat til at efterfølge Jens Otto Krag, og det mente han også selv, at han burde være. Han blev derfor meget forbavset, da Jens Otto Krag gik af og udpegede Anker Jørgensen til statsminister. Hækkerup blev nok fravalgt til posten, fordi han stod til højre. Så havde han også nogle uheldige sager, blandt andet som udenrigsminister, hvor han faldt i søvn til et møde hos den franske udenrigsminister,” siger Claus Bryld.
Så var der også sagen om olien i Nordsøen, hvor flere har ment, at Per Hækkerup på grund af alkohol ikke var vågen, og derfor kom til at give afkald på et oliefelt til Norge. Flere har dog peget på, at oliefeltet retmæssigt tilhører Norge.
Positioneringen på den socialdemokratiske højrefløj går ifølge professorerne igen hos Per Hækkerups børn og børnebørn. Det sås hos tredje politiske generation af familien, hvor Hans Hækkerup som forsvarsminister i 1990’erne bidrog til optrapningen af den danske militære indsats i udlandet, blandt andet med Natos deltagelse i Kosovo-konflikten i 1999.
I fjerde generation efter H.K. Hækkerup har Nick Hækkerup tegnet familien på tinge, efter at Karen og Ole Hækkerup forlod politik i 2014 og 2015. Den nu afgående justitsminister er blevet kendt for at være hård på det retspolitiske område, ligesom hans farfars bror Hans Erling Hækkerup. Her fremhæver Tim Knudsen Nick Hækkerups udtalelse om at “overvågning giver frihed”.
“Jeg synes, man glemmer den udtalelse, som jo er ret yderligtgående,” siger Tim Knudsen og fortsætter:
“Det er interessant, hvordan de her klaner opstår, og hvorfor man vælger at gå i forældrenes fodspor. En, som ikke har valgt det, er juraprofessor Eva Smith, som er datter af Hans Erling Hækkerup, og som er meget optaget af retssikkerhed, på en helt anden måde end mange af de andre familiemedlemmer.”
Det næste skud på stammen af Hækkerup-klanen er Fie Hækkerup. Hun er datter af den afgående justitsminister og blev i 2021 valgt som folketingskandidat for Socialdemokratiet i Lyngby-Taarbæk.
“Jeg har ikke oplevet et pres for at gå ind i politik. Tværtimod tror jeg, at det er et valg, jeg har truffet på et oplyst grundlag, da jeg både har oplevet de negative og positive ting, der kommer ud af politik,” siger Fie Hækkerup.
Ifølge historiker Claus Bryld har familien Hækkerup primært ligget på højrefløjen i Socialdemokratiet. Hvor vil du placere dig selv?
“Det kommer an på, hvad man snakker om. Jeg har nogle værdier med hjemmefra, som jeg jo er blevet opdraget med, og det kommer nok også til udtryk rent politisk,” siger Fie Hækkerup.
Nick Hækkerup har tidligere sagt at “overvågning giver frihed”, er det noget, du er enig i?
“Det er jeg enig i. Jeg føler mig mere tryg, når der er overvågning i metroen, end hvis der ikke var,” siger Fie Hækkerup.