Haj fødte fire unger og havde seks døde i maven - kun én har overlevet

En unik hajfødsel, der i starten af august fandt sted i Kattegatcentret, har taget endnu en drejning.

En revlehaj i Kattegatcentret, der i starten af august fødte fire revlehajunger, hvoraf to blev spist af andre hajer i akvariet, har efter svømmet rundt med yderligere seks unger i maven.

Det opdagede dyrepassere i akvariet få dage efter fødslen, skriver Kattegatcentret i en pressemeddelelse.

Alle seks unger lå døde i revlehajhunnens livmoder, hvor de var begyndt at gå i forrådnelse. Det skete, fordi en af ungerne havde lagt sig på tværs og dannet et kryds i livmoderen. Derfor var fødslen gået i stå.

Hajen, der vejer 70-80 kilo og er 2,2 meter lang, bliver nu behandlet med antibiotika og forventes at overleve. I naturen havde den været død, skriver akvariet i meddelelsen.

I samme ombæring lyder nyheden, at én af de unger, der blev født i starten af august, har overlevet. Det oplyser akvariets marinbiolog og kurator Rune Kristiansen i en video, hvor han kalder det ekstraordinært.

- Denne revehajfødsel er noget af en sensation. Kun tre akvarier i Europa har haft held og erfaring med at avle på de her revlehajer.

Det var til akvariets store overraskelse, da revlehajhunnen den 5. august satte i fødsel.

Nogle gæster i det østjyske akvarium tippede dyrepasserne om en igangværende fødsel, som dog endte fatalt for to af ungerne. De blev kort efter første svømmetag spist af en sorttippet revlehaj.

Da dyrepasserne blev opmærksomme på det, der skete, stillede de sig klar med et net ved hajtanken for at indfange de næste unger og få dem ud af hajfyldt farvand.

De blev bragt til et bassin backstage, hvor den ene døde, mens den anden i dag trives og tager føde til sig.

Hvis den overlever, forventes den nye hajunge at skulle fragtes til et andet europæisk akvarium.

Hajen skal nemlig vokse sig stor, før den kan blive introduceret til hajtanken. I mellemtiden er den for stor til at være i det bagvedliggende bassin.

- Vi er glade for, at vi kan bidrage og finde et nyt sted til den i vores europæiske avlsarbejde, siger marinbiolog Rune Kristiansen.

/ritzau/