Har de kulturradikale vundet eller tabt?

Der findes ingen større systembevarelse end kampen for en uforanderlig nationalstat, siger Politikens debatredaktør Ditte Giese.

De værdier, kulturradikale som PH kæmpede for, har sejret, er blevet institutionaliseret og hævet over kritik, mener den konservative debattør Kasper Støvring. Ifølge den erklæret kulturradikale Ditte Giese, debatredaktør på Politiken, har dette ændret sig fundamentalt siden 2001

Kasper Støvring: Ideologien gennemsyrer samfundet 
 
Klaus Rifbjerg sagde i 2010, at ”kulturradikalismen har tabt på alle ledder og kanter”. Hans Hertel kalder den stendød, men du siger omvendt, at kulturradikalismen har sejret. Hvem har så overtaget faklen fra Brandes, PH og Rifbjerg?

Det er måske ikke så klargørende at sige, at bestemte personer repræsenterer den. I stedet gennemsyrer kulturradikal ideologi samfundet som en slags ubevidste antagelser. Hvor mange problematiserer værdier som humanisme, internationalisme, ateisme, tolerance, fordomsfrihed, åbenhed og det progressive? Der mangler et kritisk korrektiv, sjovt nok, fordi kulturradikalismen først og fremmest så sig som kritisk. Netop det her frigørelsesprojekt, opgøret med de gamle bindinger i form af nationen, kristendommen og autoriteterne, er blevet institutionaliseret. Især i medierne, uddannelsessystemet og kunstlivet, og så gennem institutioner som Politiken og Danmarks Radio.

I dag er det borgerlige forsvar for danske værdier et forsvar for kvindernes ligestilling, for ytrings- friheden, for at religion er en

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.