Har en sosu-hjælper forgiftet plejehjemsbeboere? Nu er retssagen begyndt

En 60-årig sosu-hjælper er tiltalt for at forgifte fire plejehjemsbeboere i Randers, hvoraf den ene afgik ved døden

Det var på plejecenter Tirsdalen i Randers-bydelen Kristrup, at en nu drabstiltalt sosu-medarbejder arbejdede.
Det var på plejecenter Tirsdalen i Randers-bydelen Kristrup, at en nu drabstiltalt sosu-medarbejder arbejdede. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix.

Forsvarsadvokaten Henrik Garlik stillede et spørgsmål, man ikke kan have undgået at fundere over, hvis man har hørt om sagen på Plejecenter Tirsdalen i Randers. En sag, hvor en tidligere medarbejder er tiltalt for at forgifte fire beboere på plejehjemmet - i det ene tilfælde med døden til følge.

“Hvad skulle motivet være? Hvorfor skulle hun ønske at skade de beboere, som hun har passet på i mange år?”

Den 60-årige social- og sundhedshjælper så ganske almindelig ud, som hun sad på anklagebænken, lidt bleg i ansigtet efter mange måneders varetægtsfængsling. Men den forbrydelse, hun er tiltalt for at begå, er sjældent opsigtsvækkende.

Ifølge anklagemyndigheden har hun forgiftet og dræbt en kvindelig plejehjemsbeboer og begået syv andre drabsforsøg i slutningen af februar og i begyndelsen af marts 2022 på Plejecenter Tirsdalen. Hun er også tiltalt for tyveri af medicin og tjenestemisbrug. Hun nægter sig skyldig i samtlige anklagepunkter.

På retssagens første dag gennemgik specialanklager Jesper Rubow fra Østjyllands Politi anklageskriftet og gik i gang med at løfte bevisbyrden foran dommerne og de otte nævninge i Retten i Randers.

Det kom blandt andet frem, at den tiltalte havde besøgt medicinrummet på Plejecenter Tirsdalen mindst 25 gange fra den 6. januar 2022 frem til hendes anholdelse den 14. marts - selvom sosu-hjælpere ifølge anklagemyndigheden “som udgangspunkt ikke har noget at gøre i et medicinrum”. Til sammenligning var de ni andre sosu-hjælpere på Plejecenter Tirsdalen i medicinrummet 16 gange i samme periode - tilsammen.

“Det kan godt være, det ikke er mystisk. Men det skal vi have en forklaring på,” sagde Jesper Rubow.

Oplysningen blev mødt af hovedrysten fra dele af tilhørerrækkerne, hvor pårørende, både til tiltalte og til beboerne på Plejecenter Tirsdalen, fyldte salen ud sammen med en sværm af journalister.

Ingen af beboerne skulle have medicinen

I retten stirrede tiltalte længe tomt ud i luften, men da Jesper Rubow gennemgik anklagepunkterne, brød tårerne sporadisk frem. Iklædt en sort cardigan og blomstret bluse fjernede hun sine briller og tørrede øjnene med et af de lommetørklæder, der stod stablet foran hende. Enkelte gange rystede hun på hovedet.

Hun har siddet varetægtsfængslet, siden politiet valgte at anholde og sigte hende den 14. marts 2022, blandt andet fordi hun var den eneste sundhedsfaglige medarbejder, der var på vagt forud for alle de mistænkelige indlæggelser på Randers Sygehus.

Hun har angiveligt brugt stofferne baclofen, diazepam og mirtazapin til at forgifte de fire beboere, to mænd og to kvinder.

Efter sigtelsen foretog politiet i alt tre ransagninger i kvindens hjem, fortalte specialanklager Jesper Rubow i retten. Allerede ved første ransagning fandt de to ud af tre af de stoffer, der blev fundet i blodet på plejehjemsbeboerne, nemlig diazepam og mirtazapin. De opdagede for eksempel piller i et brilleetui i en køkkenskuffe samt pilleæsker i en skraldespand uden for hjemmet.

Medicinen var ifølge anklagemyndigheden tiltænkt beboere på plejehjemmet, men ikke de fire formodede ofre. De havde til gengæld aldrig fået ordineret de stoffer, der blev fundet i deres kroppe. 

“Det var ikke noget, de skulle have, og det er heller ikke medicin, der er fundet i deres lejligheder,” sagde Jesper Rubow.

Under en ransagning fandt politiet også en bærbar Acer-computer, der kan få afgørende betydning i sagen. Ifølge anklagemyndigheden blev der den 28. februar foretaget en Google-søgning på stoffet baclofen, som den nu afdøde kvindelige plejehjemsbeboer blev forgiftet med to dage tidligere.

“Det er min opfattelse, at der på det her tidspunkt ikke var nogen, der vidste, at der var baclofen i blodet på beboerne. Det var ikke fremme,” lyder det fra anklager Jesper Rubow.  

Efter anklagerens fyldige forelæggelse fik forsvarer Henrik Garlik kortvarigt ordet til sidst. Han hævdede, at der ikke er nogen rygende pistol i sagen:

“Der er ingen videoovervågning, og ingen har set, at hun har givet dem medicinen,” sagde han.

Det centrale spørgsmål, der skal besvares over de næste retsmøder, er derfor fortsat: Forgiftede kvinden beboerne? Og i så fald: Hvorfor?

Selv skriblede hun til tider nogle ord ned på en blok, men stirrede i lange perioder udtryksløst ud i retssalen. I en pause gik hun forbi tilhørerrækkerne og omfavnede en af sine pårørende, mens hun græd og fremstammede nogle utydelige ord i hendes arme.

Torsdag skal hun selv aflægge forklaring i retssalen. Der er planlagt 12 retsdage og indkaldt 39 vidner. Dommen forventes at falde i slutningen af februar.