Prøv avisen

Har Venstre forudsagt flygtningestrømmen - eller er den kommet som et chok?

Venstre afholder i weekenden deres landsmøde i Herning Kongrescenter. Her ses integrationsordfører Marcus Knuth og justitsminister Søren Pind diskutere flygtningesituationen Foto: Henning Bagger

På Venstres landsmøde i Herning denne weekend er flygtninge og terror det helt dominerende tema

Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Søren Pind (V) taler om, at ”vi skal passe på Danmark.”

Statsministeren brugte netop den vending 11 gange i sin landsmødetale lørdag formiddag.

Han beskrev det som en ”kæmpe udfordring”, at en million asylansøgere vil krydse grænserne til EU alene i år. Herhjemme har vi været nødt til at opjustere prognosen for 2016 fra 10.000 til 25.000 asylansøgere.
 
”Det er et meget højt antal. Det er faktisk for mange. I længden er det ikke holdbart. Også selv om det selvfølgelig skal ses i sammenhæng med vores nabolande, hvor der alene i år formentligt kommer op mod 190.000 til Sverige og 800.000 til Tyskland,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Under valgkampen lancerede Venstre en række stramninger af asyl- og udlændingepolitikken, som skulle føre til en ”straksopbremsning” af flygtninge til Danmark.

”Der er ingen tvivl om, at de her stramninger af opholdsvilkårene vil medføre, at der kommer færre asylansøgere,” sagde Lars Løkke Rasmussen så sent som i juni måned.
 
Når regeringen nu alligevel forventer flere asylansøgere næste år, skyldes det ifølge statsministeren den enorme flygtningestrøm, som har ramt hele Europa. Han slog også fast, at flygtninge- og migrationskrisen ikke kan løses med rent danske tiltag.
 
”Den rigtige løsning er langt bredere end som så. Den rigtige løsning skal bidrage til at reducere presset på Europa. Og dermed også på Danmark,” sagde han.

Men har den enorme flygtningestrøm da overrasket Venstre? Hvordan hænger det sammen med, at Lars Løkke Rasmussen under valgkampen sagde, at stramninger af asylpolitikken ville føre til færre asylansøgere?

Justitsminister Søren Pind (V) beskrev i et malende indlæg på landsmødet, hvordan han havde oplevet søndag den 6. september, hvor man begyndte at tilbageholde hundredevis af flygtninge ved den danske grænse. Han var selv på vej til et møde med den amerikanske justitsminister og FBI’s direktør og ville lige sikre sig inden afrejsen, at der var styr på tingene.
 
”Jeg sendte en mail til departementschefen og den særlige rådgiver, hvor jeg skrev: 'Vi kan se hvad der sker. Hvis der nu står 5000 ved grænsen, hvad stiller vi så op?' Min særlige rådgivere smilede og sagde, at 'det snakker vi om på mandag.' Min departementschef skrev tilbage: 'Det har vi en beredskabsplan for,' og så ringede hun tilbage kl. 17. 'Nu kommer de.' Det var som om det hele kom imod os på en gang," sagde Søren Pind.
 
Forinden havde han fortalt om, hvordan Lars Løkke Rasmussen allerede i forbindelse med et folkemøde for tre-fire år siden havde advaret om, at Europa ville få enorme flygtningekonvojer, hvis borgerkrigen i Syrien fik lov at gå sin gang. Og om at det ville resultere i en skærpet terrortrussel med Syriens-krigere, der kunne vende tilbage igen og udfordre vores fælles europæiske følelse af sikkerhed.

”Det kom endda så vidt, så vores formand et tidspunkt fremførte tanken om, at Danmark selv skulle prøve på at bevæbne den dengang moderate, syriske opposition, fordi perspektiverne i det, der ville komme imod os var så forfærdelige,” sagde Søren Pind.

Men hvordan kan Venstre så være overrasket over, at flygtningestrømmen til Europa eksploderer, hvis formanden allerede for flere år siden forudså, at det ville blive konsekvensen af at lade borgerkrigen fortsætte?

Til Kristeligt Dagblad siger Søren Pind, at man jo ikke kunne vide, hvornår det ville ske. Han erkender dog, at det er underligt, at han selv og andre i Venstre kunne blive så overrumplet, når de for flere år siden havde sagt, hvordan det ville gå.