Har Venstre lært at lytte til baglandet?

Selvom det ser ud til, at Jakob ­Ellemann-Jensen i dag melder sig som formandskandidat for Venstre, og ­Inger Støjberg er en mulig kandidat til ­næstformandsposten, er partiets krise langt fra forbi

Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg nævnes som en mulig ny næstformand for Venstre sammen med Jakob Ellemann-Jensen som formand, men ifølge centrale kilder vil der komme en eller flere modkandidater til næstformandsposten, hvis Inger Støjberg stiller op. –
Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg nævnes som en mulig ny næstformand for Venstre sammen med Jakob Ellemann-Jensen som formand, men ifølge centrale kilder vil der komme en eller flere modkandidater til næstformandsposten, hvis Inger Støjberg stiller op. – . Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

I dag ved middagstid skulle Jakob Ellemann-Jensens ”krukkeri” om formandsposten i Venstre stoppe.

Det var det ord, han selv brugte foran pressen efter et næsten to timer langt gruppemøde i går på Christiansborg. Han har fået mange opfordringer fra hele landet til at stille op, og i dag får offentligheden den endelige besked.

Mere uklart er det, hvem der skal være næstformand. Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er blevet nævnt som et oplagt bud og har fået støtte fra folketingsmedlemmer som Karsten Lauritzen, Sophie Løhde, Marcus Knuth, Michael Aastrup Jensen og Carsten Kissmeyer.

Både i folketingsgruppen og i baglandet spores dog bekymring over, at netop Inger Støjberg skulle blive næstformand. Især hvis partiet fortsætter sin tradition med, at en næstformand automatisk kandiderer til senere at blive partiformand.

Det princip vil nogle partimedlemmer gøre op med, for eksempel ved at få to næstformænd i stedet for en. Det kan imidlertid ikke lade sig gøre på det ekstraordinære landsmøde den 21. september, for det kræver en vedtægtsændring.

I praksis vil partiet først på sit landsmøde i 2020 kunne vælge en ekstra næstformand. Idéen var også oppe ved formandsopgøret i 2014 men blev opgivet, fordi en ekstra næstformand ikke i sig selv kunne sikre baglandet større indflydelse i det daglige, politiske arbejde på Christiansborg.

I dele af folketingsgruppen er der store frustrationer over, at man allerede nu forsøger at klappe hele ledelseskabalen af internt i gruppen inden landsmødet. Venstre har ifølge flere folketingsmedlemmer haft en ”frygtelig weekend”, hvor man var ved at rive hovederne af hinanden. Der er brug for en helingsproces, og for at man lytter til baglandet i stedet for at kræve, at alle vender deres bedetæpper mod et nyt formandskab. Det burde have været læren af den seneste måneds voldsomme stridigheder, lyder det fra en af kilderne.

Gruppeformand og fungerende partiformand Kristian Jensen sagde efter gruppemødet, at han ikke vil blande sig i, hvem der skal udgøre den nye ledelse.

”Venstres delegerede på vores landsmøde vil afgøre, hvem der skal være den nye ledelse i Venstre, og det glæder jeg mig til at få afklaret. Vi er heldigvis i den situation, at vi har rigtig mange talentfulde politikere, så vi har mange, der kan blive en god formand og en god næstformand,” sagde Kristian Jensen.

Inden mødet understregde børne- og undervisningsordfører Ellen Thrane Nørby (V) samme pointe foran gruppeværelset.

”Inger Støjberg er én profil, men vi har mange profiler i Venstre. Og det vigtige er nu, at man lytter til baglandet og lytter til ønsket om, at vi nu får samlet partiet. At vi står sammen, at vi stiller et stærkt hold, hvor både formand og næstformand også ved, at de arbejder for hele partiet og knokler og vil være med til at samle”, sagde Ellen Thrane Nørby.

Hun svarede ikke direkte på, om hun selv var kandidat til næstformandsposten.

Inger Støjberg havde ingen kommentarer om sit eventuelle kandidatur.

Et af de ubesvarede spørgsmål er, om duoen Ellemann-Støjberg vil lægge kimen til nye stridigheder om den politiske linje.

Jakob Ellemann-Jensen var udmeldt af Venstre fra 2007 til 2009, fordi han mente, at tonen i udlændingedebatten under statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) var blevet for hård, men han meldte sig ind igen, da Lars Løkke Rasmussen overtog statsministerposten. Det er velkendt, at Inger Støjberg har stået for en meget stram udlændingepolitik.

Derudover har flertallet bag den nuværende regering besluttet, at der skal indledes en undersøgelse af den tidligere ministers håndtering af den såkaldte barnebrudssag, hvor unge asylpar blev skilt ad. Det kan ifølge nogle venstrefolk gøre det risikabelt at vælge hende til næstformand.