Hassan Preisler: Kaffemøllen er den bedste gave, fordi den er unødvendig

Kaffemøllen tvinger os til at sætte tempoet ned og gøre noget godt for os selv og andre. Og så er den ...

Kaffemøllen tvinger os til at sætte tempoet ned og gøre noget godt for os selv og andre. Og så er den fuldstændig unødvendig. Derfor er kaffemøllen ifølge skuespiller og forfatter Hassan Preisler den bedste gave, man kan give. Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Den elektriske kaffemølle er for skuespiller og forfatter Hassan Preisler den bedste gave, fordi det ikke er en genstand, man for alvor har brug for. Den insisterer på en langsomhed og en nydelse, der sikrer os de kortvarige, men nødvendige pauser i livet

På skuespiller og forfatter Hassan Preislers køkkenbord står en høj kaffemølle i børstet stål. Maskinen er bred for oven med en rund åbning, hvor bønnerne hældes i, og smal for neden, hvor de færdigmalede bønner tages ud fra en lille firkantet skuffe.

Den er ikke særligt pæn, synes han, og så larmer den forfærdeligt, når den maler bønner – med et udbrud, der lyder som en mellemting mellem et brøl og et skrig, som overdøver al anden aktivitet i køkkenet. Alligevel mener Hassan Preisler, at kaffemøllen er den bedste gave, man kan give et andet menneske.

”Jeg fik den for et par jule siden,” husker han.

”Nu jeg tænker efter, fik jeg den vist egentlig af mig selv, fordi jeg gik rundt og havde lidt ondt af mig selv i en periode efter min skilsmisse. Jeg har slet ikke tid til at bruge den så ofte, som jeg gerne vil, men når jeg har, så er det en forkælelse, og jeg tror, at den der forkælelse i hverdagen er det, der gør os mere tålmodige og lidt mere tolerante og kærlige over for hinanden.”

Men i grunden er kaffemøllen fuldstændig unødvendig, erkender Hassan Preisler, og det er nok dens vigtigste kvalitet – udover at den måske

Prøv en måned for 0 kr.
Alle læsere kan få adgang til alle artikler og avisen i 4 uger uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.