Havens sjældne kolibri

Duehale ligner en lille fugl, når den står stille i luften og suger nektar fra for eksempel sommerfuglebusken, men i virkeligheden er det en aftensværmer, som man lige nu kan være heldig at se

Duehale hører til de sjældne arter i Danmark, som man skal være lidt heldig for at møde. –
Duehale hører til de sjældne arter i Danmark, som man skal være lidt heldig for at møde. –. Foto: .

Duehale hører til de absolut sjældne dyr i Danmark, men netop på denne tid er chancerne bedst for at få et glimt af den smukke aftensværmer, som ligner en kolibri, når den for eksempel står stille i luften midt i sommerfuglebusken og suger nektar med sin lange snabel.

Selvom duehalen efter sit navn skulle sværme om aftenen, er den også aktiv om da­gen. Ligheden med en lille fugl forstærkes af duehalens vingefang på mellem fem og seks centimeter og en tilsvarende stor krop med fjer på den bageste del. 2006 beskrives som et særlig godt duehale-år, men observationer har vist, at duehalen er blevet mere talrig i de senere år.

LÆS OGSÅ: Få sommerfuglene ind i din have

Sværmeren er især udbredt i det østlige Danmark på Sjælland og på Falster, men også egnene omkring Aarhus er et yndet opholdssted. I princippet kan den dog findes i hele landet.

Sommerens begyndelse var varmere, end vi måske husker lige nu, og derfor er duehalen her også i år, siger museumsinspektør Frank Jensen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Men det er ikke så ofte, vi får den at se. Der er en god chance, hvis man kigger efter den på blomster med dybe nektargemmer som kaprifolier og merian, siger Frank Jensen.

Duehale kommer på træk fra det sydlige Europa omkring Middelhavet og lander her i maj-juni, men kun hvis det er varmt nok. Derfor ses de ikke nødvendigvis hvert år i Danmark.

vincents@k.dk